Alexander Macedónsky vraj rád jedol sneh a ľad ochutený medom a nektárom. Odkazy v biblií poukazujú na vášeň kráľa Šalamúna pre ľadové nápoje počas žatvy.Rímsky cisár Nero počas svojej vlády údajne často vysielal poslov do hôr, aby mu priviezli sneh, ktorý potom ochucoval ovocím a šťavami. O tisíc rokov neskôr priviezol Marko Polo zo svojej výpravy z Ďalekého východu recept, ktorý pripomínal sorbet, teda arabský ľadový nápoj. Ako roztečená snehová guľa nakoniec vyzerali aj „zmrzliny“ dovážané poslami z hôr pre honoráciu rímskej ríše, kým sa dostali na ich stôl.
Ľudstvo sa nikdy nezbavilo chuti na ľadovo osviežujúce sladkosti. Zaháňame ju predovšetkým zmrzlinami, oficiálne nazývanými mrazené krémy. Termín „mrazené krémy“ zastrešuje skupinu balených výrobkov na bázymlieka, ktoré obsahujú výhradne mliečny tuk (tvarohové, smotanové, jogurtové, mliečne), aj zmrzliny s rastlinnými olejmi, ktoré drahšie mliečne tuky nahrádzajú. Patria sem aj ovocné a vodové zmrzliny alebo sorbety.
Náš test nanukov sa skladal z dvoch častí, laboratórnej a "praktickej" - senzorickej. V laboratórnych testoch sme merali kvalitu tuku obsiahnutého v náplniach aj celých nanukoch. Vyšší obsah nasýtených mastných kyselín poukázal na použitie lacného kokosového oleja, všímali sme si aj obsah škodlivých transmastných kyselín. Testy senzoriky spočívali v hodnotení chute a vône náplne aj polevy, vzhľadu, konzistencie v ústach a celkového dojmu.