Ako dlho a ako efektívne bude nôž slúžiť, záleží už na jeho správnom výbere. Existuje veľké množstvo nožovúčelovo konštruovaných vždy na jedno špeciálne využitie. V ponuke sú napríklad nože na pečivo, filety, steaky, nože na ovocie a zeleninu, na syr, špeciálne cukrárske nože, nože na vykosťovanie a mnohé ďalšie. Na linke sa ale nemusí povaľovať naraz dvadsať rôznych nožov, väčšina domácností si vystačí s tromi základnými typmi.
Prvým nožom, ktorý by nemal vo výbave chýbať, je menší univerzálny nôž s bežnou čepeľou, hodiaci sa predovšetkým na okrajovanie a iné drobné úkony. Druhým je ostrý kuchársky nôž, s ktorým obstaráte mnohé kulinárske povinnosti. Posledným je potom nôž na pečivo, ktorý ľahko poznáte podľa charakteristického zúbkovaného ostria. My sme sa v teste zamerali na kuchárske nože s čepeľou dlhou približne 20 centimetrov. Ich konštrukcia je robustnejšia, čepeľ širšia a smerom k rukoväti vyššia. Vďaka tomu je rukoväť noža umiestená vyššie nad plochou na krájanie, čo umožňuje využitie noža na viaceré pracovné úkony od klasického šúpania cez krájanie až po sekanie.
Veľká časť našich skúšok sa sústredila na testy čepele, ktorá je najdôležitejšou časťou noža. Ostrosť bolatestovaná presne podľa postupu určeného normou, na krájanie potom boli zamerané praktické skúšky. Počas nich bol nôž použitý na rôzne druhy potravín, medzi ktorými nechýbalo surové a uvarené mäso, ryba, tvrdý aj mäkký syr alebo rôzne druhy ovocia a zeleniny včítane pažítky. V prípade nožov je veľmi dôležitá aj ich odolnosť, preto nás zaujímala ich schopnosť zachovania ostria, náchylnosť ku korózií, pevnosť rukoväte alebo odolnosť pri pádových skúškach. Ukázalo sa, že aj keď za najlepší nôž v teste zaplatíte niekoľko stoviek, dobrý nôž s podobnými výsledkami sa dá kúpiť aj za pár desiatok Eur.