Poznáte situáciu, kedy si niekto pripravuje v stolnom mixéri kokteil, naplní ho ingredienciami a zabudne nasadiť viečko? Snáď ste to nezažili na vlastnej koži a to, čo potom nasleduje, poznáte len z počutia alebo televízie. Po zapnutí sa obsah nádoby rozstriekne po miestnosti. Tu sa nepozornosť nevypláca. V laboratóriu sa nám podobná situácia našťastie nestala, ale prišli sme na veľa zaujímavých skutočností, ktoré vám pomôžu pri výbere.
Stolné mixéry sú určené predovšetkým na výrobu kokteilov, nech už mliečnych alebo ovocných. Zamerali sme sa na ich výslednú konzistenciu a rovnomernosť rozmixovania. Príprava mliečnych kokteilov v rámci laboratórnych skúšok bola hodnotená prevažne veľmi dobre alebo dobre, ale sú tu aj modely, ktoré dostali priemernú (Electrolux, Sencor, Philips 2100/00 a 2160/40) alebo len dostatočnú známku (Kenwood BL 460). Vyrobiť ovocný kokteil je pre stolný mixér náročnejšie, ako vyplynulo z praktických skúšok. Veľmi zlú známku dostal Electrolux a Catler, ostatné známky sú skôr priemerné a veľmi dobré hodnotenie je výnimkou (Domo DO419 BL). Miešaný kokteil nezvládne na jednotku ani jeden testovaný prístroj, známky sú z drvivej časti priemerné.
Mimo kokteilov je možné stolné mixéry použiť na prípravu liateho cesta, napríklad na palacinky. A môžete s nimi tiež nadrviť kocky ľadu. Však táto disciplína robila niektorým testovaným modelom problémy. Ľad sa buď rýchlo prichytil na stenách, alebo zostal nenadrvený vo väčších kockách. Výnimku tvorili modely Braun a ETA, ktoré dodržalivšetky parametre, z ktorých sa skladá výsledné hodnotenie drvenie ľadu (jemnosť nadrvenia, výsledná konzistencia a rovnomernosť), veľmi dobré známky.