Pre plesňový jed ochratoxín A v rôznych potravinách vrátane hrozienok stanovila Európska komisia prísne limity a na ich kontrolu existujú presné prístroje. Touto technikou bolo vybavené aj laboratórium, ktoré pre nás otestovalo 24 výrobkov s označením hrozienka. Nadlimitné množstvo ochratoxínu A bolo namerané v dvoch výrobkoch a v treťom sa jeho zistený obsah pohyboval tesne okolo limitu. Ale vzhľadom na možnú neistotu meraní ho musíme považovať ešte za vyhovujúci.
Najväčší pristihnutý hriešnik v teste mal v kilograme hrozienok 28,49 mikrogramov ochratoxínu A, čo je skoro trojnásobok limitu EU, ktorý činí 10 mikrogramov na kg hrozienok. Druhý nevyhovujúci výrobok obsahoval 23,59 mikrogramov na kilogram hrozienok. Výrobky, ktoré prekračujú limit, sa nesmú predávať.
Do EU systému rýchleho varovania RASFF tento rok rôzne členské štáty EU ohlásili 26 prípadov nadlimitného výskytu ochratoxínu A v hrozienkach. Nahlásené hrozienka mali často nižší obsah ochratoxínu ako dvaja hriešnici z nášho testu.
Lekári dávajú ochratoxín A do súvislosti s nádormi ľadvín a semenníkov. Ako väčšina plesňových jedov, je aj ochratoxín A termostabilný, čo znamená, že sa nedá zničiť tepelnou úpravou potravín.
Priaznivé posolstvo naopak priniesol test dvadsiatich výrobkov s označením pražené lúpané arašidy solené, v ktorých sme si nechali zmerať obsah plesňových jedov aflatoxínov. Laboratórium potvrdilo, že ani jedny nakúpené arašidy neboli zdraviu škodlivé. V 17 výrobkoch sa nenašli žiadne aflatoxíny, v posledných troch bola ich prítomnosť síce zistená, ale v množstve pod stanoveným limitom.