Triedy kvality – pre bravčovú šunku sú stanovené tri. Líšia sa predovšetkým obsahom čistej svalovej bielkoviny. Šunka najvyššej akosti musí obsahovať najmenej 16 %. Pre šunku výberovú je predpísané minimálne 13 % čistej svalovej bielkoviny a pre šunku štandardnú aspoň desať percent. Čistá svalová bielkovina sprostredkovane udáva množstvo použitého chudého mäsa. Štandardná šunka smie obsahovať farbivá, škrob, alebo vlákninu aj prídavok ďalších bielkovín. Pri šunke najvyššej kvality je prídavok týchto látok úplne zakázaný, pri výberovej šunke môžu výrobcovia použiť iba prírodné zahusťovadlá karagenan a gumu euchema.
Bravčová šunka môže byť vyrobená iba zo stehna, a to celej svaloviny, ak ide o šunku najvyššej akosti alebo výberovú. V prípade šunky štandardnej môže byť použité stehno obrezané, teda z drobnejších častí mäsa.
Vzhľad nakrájanej šunky prezradí, či bola správne vyrobená. Predovšetkým nesmie dochádzať pri nakrojení k uvoľneniu tuku alebo vody. Plátky sa nesmú rozpadať ani praskať, alebo sa oddeľovať na jednotlivé svaly.
Povrchšunky nesmie byť slizký, lepkavý, alebo dokonca plesnivý. Tolerujú sa ojedinelé dutinky, alebo menšie ložiská tuku, no väčšie póry a dutinky sa už považujú za chybu. Nedostatkom je aj mramorovanie, krvavé škvrny a príliš sýte, alebo príliš svetlé zafarbenie.
Chuť musí byť lahodná, primerane slaná a výrobok musí byť na zhryze krehký a šťavnatý. Naopak, nevyhovujúca je príliš, alebo málo slaná aj kyslá chuť. Šunka by tiež nemala byť príliš suchá, gumovitá alebo mäkká.
Vôňa musí byť príjemná, typická pre šunku a bez vedľajších pachov. Ak nevonia šunka mäsovo, je to tiež nedostatok.
Obsah soli sa povinne uvádza na etikete balených výrobkov vtedy, keď je jej vo výrobku viac ako 2,5 percenta.
Dátum použiteľnosti na etikete balených výrobkov je návodom, do koľkých dní sa musí šunka spotrebovať. Čím vzdialenejší dátum je, tým lepšie.
Názov šunka je zakázané používať pre také výrobky, ktoré nespĺňajú požiadavky predpísané vo vyhláške, a to ani v zdrobnenej, alebo odvodenej forme.