Čo tiež testujeme
Špeciálnym potravinám sa venujeme pravidelne, v ostatných rokoch sme otestovali napríklad:
Ste fanúšikmi quinoy, alebo ste o tejto superpotravine počuli len nedávno? Tak, alebo onak, mohol by vás zaujímať náš test quinoy. Cieľom bolo zistiť či skutočne ponúka to, čo si do nej spotrebitelia predovšetkým sľubujú: vysoký obsah bielkovín a vlákniny.
Rôzne druhy na rôzne preferencie
Na trhu existuje veľa rôznych druhov quinoí, líšiacich sa chuťou aj farbou. Biela quinoa a červená quinoa sú dva hlavné druhy, ktoré môžete nájsť. Naším cieľom bolo zistiť, ktorú je vhodné kúpiť, či už preferujete biely, alebo červený variant.
Zaujímavá voľba pre vegetariánov
Veľký dôraz sme v teste kládli na hlavné výživové aspekty, ktorými sú obsah bielkovín a vlákniny. Quinoa patrí medzi najlepšie rastlinné zdroje proteínu. Nielen, že obsahuje pomerne veľké množstvo, navyše v sebe ukrýva takmer všetky esenciálne aminokyseliny. Tie sú v strave potrebné na vlastnú tvorbu bielkovín. Veľmi zaujímavý je aj podiel vlákniny, ktorým quinoa prekonáva množstvo druhov ovocia a zeleniny. Okrem samotného obsahu obidvoch živín sme kontrolovali aj to, či nami zistené hodnoty zodpovedajú deklaráciám v tabuľkách nutričných hodnôt.
Bezpečnosť je na prvom mieste
Testovanie nezostalo len pri hodnotení nutričných hodnôt, pozreli sme sa aj na nežiaduce látky. Najrelevantnejšími sú v tomto prípade mykotoxíny a pesticídy. Našťastie sme zistili, že väčšina quinoí, ktoré sme testovali, boli bez akýchkoľvek problémov.