Test proteínových mliečnych výrobkov 2023

Sdílejte

Publikované v časopise 9/2023

Možno ste si všimli, že sa v posledných rokoch popri bežných jogurtoch alebo pudingoch objavujú podobné výrobky sľubujúce vysoký obsah proteínu čiže bielkovín. V laboratóriu sme nechali preveriť šestnásť jogurtov, skyrov a dezertov. Každá z kategórií vyniká niečím iným a každý si môže vybrať, čo mu najlepšie vyhovuje. Správna voľba pritom nemusí byť jednoduchá. Zistili sme totiž, že nie všetky výrobky obsahujú to, čo sľubujú.

Test proteínových jogurtov, pudingov a skyrov reaguje na rastúcu obľubu mliečnych produktov s vysokým obsahom bielkovín. Nájsť ich môžete takmer vo všetkých reťazcoch a, samozrejme, aj na e-shopoch. Zatiaľ čo do dezertov alebo jogurtov sa bielkoviny pridávajú dodatočne, skyr – islandská špecialita kombinujúca tvaroh a jogurt – je na ne bohatá prirodzene. Aby sme mohli porovnať jednotlivé druhy výrobkov medzi sebou, poslali sme do laboratória celkovo 16 vzoriek reprezentujúcich proteínové jogurty, dezerty a skyr. Ako obvykle, vyberali  sme tak medzi privátnymi značkami, ako aj výrobkami známych spoločností. Test tak dokáže odporučiť či sa viac oplatia proteínové jogurty a dezerty značiek Ehrmann, Zott či Olma, alebo tie ponúkané pod hlavičkou obchodných reťazcov.

Proteínové nepodarky

Hlavný dôraz sme pri testovaní kládli na obsah bielkovín. Zaujímalo nás nielen to, koľko ich výrobky obsahujú, ale aj to, akým pomerom sa bielkoviny podieľajú na celkovej energetickej hodnote výrobkov. Pri hodnotení sme zvýhodňovali výrobky s najvyššími podielmi bielkovín a proteínovej energie. Výsledky ukázali, že sa jednotlivé kategórie výrobkov v tomto ohľade dosť líšia. Bohužiaľ sme sa dozvedeli aj to, že sa pri mnohých výrobkoch nemožno spoľahnúť na presnosť nutričných tabuliek. Päť testovaných vzoriek totiž obsahovalo výrazne menej bielkovín, než podľa tabuliek mali mať.

Viac cukru ako bielkovín?

Okrem bielkovín sme venovali veľa pozornosti aj cukru. Všetky produkty v teste mali nejakú príchuť a boli sladké. Obsah cukru v nich kolísal ešte výraznejšie, ako to bolo pri bielkovinách. Výnimkou dokonca neboli ani také proteínové výrobky, v ktorých sa našlo viac cukru ako bielkovín. Pri hodnotení sme zvýhodnili menej osladené produkty, ale k mnohým z nich sme mali aj výhrady. Týkalo sa to tých výrobkov, ktoré nižší obsah cukru kompenzovali náhradnými sladidlami. Tie podľa nášho názoru nie sú najlepšou cestou, ako sa vyrovnať s nadmerným sladením. Za vhodnejšie považujeme zvykanie na menej sladkú chuť.

Zaujímavé výsledky prinieslo aj mikrobiologické vyšetrenie. Prešli ním iba jogurty spolu so skyrmi a boli zamerané na prospešné fermentačné kultúry, ktoré tieto výrobky majú obsahovať. V jednom výrobku z jogurtovej kategórie laboratórium prekvapivo našlo oveľa nižšie počty jogurtovej kultúry ako v ostatných.


ovocné proteinové dezerty (porovnat)

vanilkové proteinové dezerty (porovnat)

skyry (porovnat)

proteinové jogurty (porovnat)

Databáze testovaných výrobků

Proteínové mliečne výrobky (16 výrobků)
poslední aktualizace: 31.8.2023


Prihlásiť