Ako hodnotíme
Podiel skupiny skúšok na celkovom hodnotení.
- obsah kofeínu: 30 %
- senzorické hodnotenie: 30 %
- nežiaduce produkty výr.: 20 %
- nežiaduce kontaminácie: 10 %
- obal a deklarácia: 10 %
Obsah kofeínu sme zisťovali metódou kvapalinovej chromatografie s detekciou v diódovom poli. Pomocou real-time PCR metódy sme zisťovali, či sa v instantných a mletých kávach vyskytuje DNA obilnín – potenciálnych kávovinových náhradiek kávy.
Senzoricky hodnotili kávu deviati posudzovatelia. Metódou senzorického mapovania na desaťbodovej škále zaznamenávali: farbu nápoja, konzistenciu a trvanlivosť peny, komplexnosť a intenzitu arómy, horkosť, zvieravosť, kyslosť a intenzitu chuti pretrvávajúcej v ústach po prehltnutí kávy.
Pri skúškach nežiaducich látok pochádzajúcich z procesu výroby kávy sme kontrolovali obsah dekofeinizačného rozpúšťadla dichlorometánu pomocou plynovej chromatografie s hmotnostnou detekciou. Overovali sme prítomnosť nežiaducich produktov praženia: akrylamidu prostredníctvom kvapalinovej chromatografie s hmotnostnou detekciou a furánu. Na jeho stanovenie sme použili metódu podľa FDA spočívajúcu v meraní pomocou headspace plynovej chromatografie s hmotnostnou detekciou.
Analýza látok nežiaducej kontaminácie zahŕňala meranie koncentrácie mykotoxínu ochratoxín A pomocou kvapalinovej chromatografie s hmotnostnou detekciou. Pomocou kvapalinovej chromatografie s fluorescenčnou detekciou sme zisťovali obsah polycyklických aromatických uhľovodíkov: benzo(a)antracénu, benzo(b)fluoranténu, benzo(a)pyrénu a chryzénu. Súčasťou skúšky bol aj skríning rezíduí 150 pesticídnych látok použitím metódy kvapalinovej a plynovej chromatografie.
Pri hodnotení obalu a etikety sme kontrolovali na etiketách, či výrobcovia uvádzajú konkrétne druhy kávy a krajinu jej pôvodu. Hodnotili sme aj prítomnosť loga nezávislej certifikácie garantujúcej udržateľnú produkciu kávy.