Hriankovač uzrel svetlo sveta už pred viac ako sto rokmi. Prototypy elektrických zariadení na opekanie chleba sa začínali objavovať už na konci 19. storočia v období vynálezov prvých spotrebičov. Hriankovač s charakteristickým vyskakovacím mechanizmom predstavil prvýkrát v roku 1919 Američan Charles Strite. Odvtedy si postupne našiel cestu do domovov na celom svete a môžeme ho považovať za jeden z najobľúbenejších a najrozšírenejších kuchynských pomocníkov.
Dnes si môžete kúpiť hriankovače v mnohých farebných variáciách, v modernom aj retro dizajne. Niektoré sa chvália arzenálom rôznorodých funkcií, iné sú skromnejšie. Štandardom väčšiny modelov je vyberateľná tácka na omrvinky. S opekaním rozmernejšieho pečiva vám pomôže horná mriežka, umiestnená nad otvormi na opekanie. Pokiaľ v širokej ponuke tápete, mohli by vám s výberom pomôcť výsledky nášho testu.
Umenie opekať
Najdôležitejšou skúškou je prirodzene opekanie hrianok. Pri nej používame svetlý krájaný hriankový chlieb v čerstvej aj mrazenej podobe. Každý z modelov má za úlohu opekať postupne tri várky. Laboratórni experti merali, ako dlho príprava trvá, posudzovali, či majú chleby správny farebný odtieň a či sú rovnomerne opečené. Žiaduce je, aby spotrebiteľ dostal hotové hrianky na tanier čo najrýchlejšie, ale nemalo by to byť na úkor kvality.
Viac informácií a kompletné výsledky nájdete v aktuálnom teste.