V reakcii na trendy posledných rokov prinášame test sójových nápojov. Ako alternatívu mlieka ich vyhľadávajú tí, ktorí neznášajú mliečne proteíny alebo laktózu, a tiež tí, ktorí v nich vidia ekologickejšiu cestu.
Do laboratória sme poslali jedenásť zástupcov neochutených a pokiaľ možno aj nesladených sójových nápojov vrátane jedného v prášku. Nakupovali sme prevažne v supermarketoch a reťazcových drogériách. Laboratórne skúšky zisťovali, ako veľmi sa sójové nápoje obsahom živín podobajú kravskému mlieku, ako chutia a koľko obsahujú nežiaducich látok. Ukázalo sa, že pokiaľ ide o množstvo tuku a bielkovín, držia sójové nápoje s polotučným mliekom krok. V porovnaní s ním však obsahujú výrazne menej cukru.
Pátranie po nežiaducich látkach prinieslo väčšinou dobré správy, zo žiadneho z testovaných nápojov nemusia mať spotrebitelia obavy.
Asi najzaujímavejšou skúškou bolo meranie obsahu sójových biologicky aktívnych látok. Sója je prirodzeným zdrojom fytoestrogénov, čo sú látky účinkujúce v tele podobne ako ľudské pohlavné hormóny estrogény. V podstate ide o endokrinné disruptory, avšak s možným pozitívnym účinkom. Ukazuje sa totiž, že obyvatelia juhovýchodnej Ázie, v ktorých jedálnom lístku prevažuje sója, trpia v porovnaní so západnou populáciou nižším výskytom rakoviny prsníka a prostaty. Uvažuje sa, že by sa na danom jave mohla sója podieľať. Hypotéza sa zatiaľ nepotvrdila, no vedci odhalili, že sójové fytoestrogény skutočne majú pozitívny účinok. V nápojoch sme tieto látky nachádzali, až na jednu výnimku ich množstvo zodpovedalo očakávateľným koncentráciám.