Do testu prístrojov na výrobu zmrzliny sme zaradili modely bez integrovanej chladiacej jednotky aj prístroje, ktoré ňou disponujú. Zaujímalo nás, ako si poradia s prípravou mrazenej pochúťky, či sú ich výkony porovnateľné a aké sú hlavné prednosti aj nedostatky oboch typov prístrojov.
Otestovali sme šesť výrobníkov zmrzliny bez vlastnej chladiacej jednotky. Ich cena sa pohybuje od necelých 35 do zhruba 80 €. Ide o jednoduché a pomerne malé prístroje, ktorých hlavnou súčasťou je špeciálna nádoba, ktorá sa ukladá na osem a viac hodín do mrazničky. Tam náležite vychladne a je tak pripravená na výrobu zmrzliny. Spracovanie a miešanie surovín zabezpečuje vrchnák s integrovaným motorom a miesičom.
Výrobníky s vlastnou chladiacou jednotkou disponujú kompresorom a chladičom a poradia si s prípravou zmrzliny bez mrazničky. Do testu sme zahrnuli päť takých modelov. Ide o rozmernejšie prístroje a ich výkon sprevádza vyššia cena − až okolo 385 eur.
Zmrzlinovače sme testovali pri príprave troch druhov zmrzliny (vanilkovej, citrónového sorbetu a zmrazeného jogurtu), aby sme získali dôkladný prehľad o ich schopnostiach a zistili, ktoré modely zvládnu uspokojiť aj náročnejších labužníkov. Zaujímala nás predovšetkým senzorická kvalita ľadových dezertov, ale aj čas prípravy. Nášmu drobnohľadu neuniklo ani ovládanie, hlučnosť, dielenské spracovanie a spotreba elektrickej energie.
Ktorý zmrzlinovač teda najviac poteší vaše chuťové poháriky a zmysly? Pri príprave zmrzliny všeobecne lepšie fungovali chladiace prístroje. Výrobníky bez chladiacej jednotky sa nevyhli čiastočným prehreškom, väčšina však ukázala pri výrobe zmrzliny solídny výkon.
Viac informácií a kompletné výsledky nájdete v aktuálnom teste.