Test kypriaceho prášku sa detailne pozrel na nenápadného pomocníka na pečenie. Do laboratória sme poslali dvadsať rôznych práškov do pečiva, aby sme zistili, ako dobre fungujú a či ich nezaťažujú niektoré nežiaduce látky. Do výberu sme zaradili klasické prípravky s fosfátmi, prášky s vínnym kameňom aj tie, ktoré sú označené biocertifikátom.
Najdôležitejšou súčasťou testu bola dvojica praktických pekárskych skúšok. Schopnosť nakypriť cesto sme skúšali pri pečení báboviek a čokoládových sušienok. Zaujímalo nás pri tom, ako sa po upečení zväčšil objem výrobkov, v oboch prípadoch takisto prebehlo aj senzorické zhodnotenie vzhľadu a konzistencie. Výsledky boli pomerne prekvapujúce, napríklad pri bábovkách dokázal najúspešnejší prípravok zväčšiť objem o 51 %, zatiaľ čo ten najslabší zvládol cesto nakypriť len o 22 %.
Nasledovala séria chemických skúšok, ktoré pátrali po nežiaducich ťažkých kovoch, sledovali obsah vody aj fosforu. Analýza ťažkých kovov nás mala presvedčiť, že výrobcovia používajú kypriace látky v potravinárskej čistote. Meraním obsahu fosforu sme zase overovali, či sa v bezfosfátových prípravkoch s vínnym kameňom predsa len neobjavuje. Všetky skúšky dopadli dobre a môžeme skonštatovať, že v tomto ohľade sa dá na kypriace prášky spoľahnúť.