Ako hodnotíme
Podiel skupiny skúšok na celkovom hodnotení.
- bielkoviny: 25 %
- tuk: 15 %
- senzorické hodnotenie: 25 %
- obsah soli: 10 %
- pesticídy: 10 %
- mikrobiologický rozbor: 5 %
- obal a deklarácia: 10 %
Obsah bielkovín sme stanovili podľa Kjeldahla.
Množstvo tuku sa zistilo gravimetricky. Profil mastných kyselín sme zisťovali pomocou plynovej chromatografie s plameňovo ionizačnou detekciou.
Na skríning pesticídov sme použili vysokovýkonnú kvapalinovú chromatografiu s hmotnostnou detekciou a metódu plynovej chromatografie s detekciou elektrónového záchytu a dusíkovo-fosforovú detekciu.
Obsah soli sme vypočítali z koncentrácie sodíka zisteného atómovou absorpčnou spektrometriou.
Pri mikrobiologickom vyšetrení sme zisťovali prítomnosť baktérií Escherichia coli technikou počtu kolónií podľa ČSN ISO 16649 − 2. Počty kvasiniek a plesní sme určili podľa noriem ČSN ISO 21527 − 1, ČSN ISO 21527 − 2. Prítomnosť baktérie Listeria monocytogenes sme preukazovali podľa normy ČSN EN ISO 11290 − 1, 2.
Senzorické hodnotenie robila skupina ôsmich hodnotiteľov z bežnej populácie v súlade s ČSN 56 0032. Pomocou školskej stupnice hodnotili konzistenciu, vzhľad, chuť a vôňu. Jednotka predstavovala typické a päťka úplne neštandardné vlastnosti.
Pri hodnotení obalua deklarácie sme porovnali namerané hodnoty tuku, bielkovín a soli s hodnotami deklarovanými v tabuľke výživových údajov. V zozname zložiek sme kontrolovali aj deklarované použitie zahusťovadiel, farbiacich ingrediencií, zložky zvýrazňujúce chuť a arómu.