Tyčový mixér by mal byť ľahký a ľahko ovládateľný spotrebič, ktorý vám v kuchyni nezaberie príliš veľa miesta. Zloží sa jedným cvaknutím, použije a rýchlo umyje (väčšina modelov sa totiž už dnes dá čiastočne alebo celkovo umývať v umývačke). Ušetrí vám tak prácu nielen s prípravou jedál a nápojov, ale aj s hromadením použitého kuchynského náčinia.
Ako sa však jednotlivé modely osvedčujú v praxi? V rámci nášho testu sme vyskúšali, ako si tyčové mixéry poradia s mixovaním, šľahaním a sekaním. Otočné čepele sa preto roztočili pod dohľadom laboratórnych expertov na plné obrátky. Postupne vznikala majonéza alebo dojčenská výživa, sekali sa orechy aj cibuľa a šľahal sa sneh z vaječných bielkov.
Ukázalo sa, že nehľadiac na zloženie dodávaného príslušenstva a obstarávaciu cenu majú testované výrobky podstatné rozdiely vo výkone. Niektorým tyčovým mixérom išla práca pekne od nohy (rozumejte mixovacej), ostatným zúčastneným sa jednoducho nedarilo: orechy zostali v celku, namiesto majonézy vznikla tekutá žbrnda a detská výživa bola plná hrudiek. Zlým výsledkom niektorých modelov nezabránil ani punc známej značky alebo vysoká cena, ktorú si spotrebitelia často mylne vysvetľujú ako záruku kvality.