Ako hodnotíme
Podiel skupiny skúšok na celkové hodnotenie.
- obsah a kvalita tuku: 35 %
- senzorické hodnotenie: 30 %
- obsah mäsa: 20 %
- nevhodné látky: 10 %
- správnosť deklarácie tuku: 5 %
Obsah mäsa sme zisťovali výpočtom z analýz. Tuk sme zisťovali s pomocou gravimetrie, bielkoviny podľa Kjeldahla.
Podiely mastných kyselín v tuku sa zisťovali metódou plynovej chromatografie s plameňovo ionizačnou detekciou (GC-FID).
Ťažké kovy olovo a kadmium sme detegovali pomocou elektrotermickej atómovej absorpčnej spektrometrie GF-AAS. Ortuť metódou AAS- AMA.
Na určenie pesticídov sme využili metódu plynovej chromatografie s dusíkovo-fosforovým detektorom (CG-NPD).
Antiseptické farbivámalachitovú a leukomalachitovú zeleň, kryštalickú a leukokryštalickú fialovúsme zisťovali vysokovýkonnou kvapalnou chromatografiou s tandemovou hmotnostnou spektrometriou (HPLC-MS/MS)
Antibiotiká sa zisťovali kultivačnou metódou aj pomocou vysokoúčinnej kvapalinovej chromatografie s tandemovou hmotnostnou spektrometriou.
Senzorické hodnotenie vykonávalo 9 posudzovateľov. Vzorky lososa posudzovali tak surové, ako aj tepelne spracované po 15-minútovom varení v pare. V parametroch vzhľad, vôňa, konzistencia a chuť udeľovali známky od 1 do 5 tak, ako v škole.