Dobrá káva nemusí byť len pre tých, ktorí chcú venovať čas a úsilie jej príprave. Tak by napríklad mohla znieť reklama na kapsulový kávovar. Mal by totiž pripraviť kvalitnú kávu s minimálnym úsilím. V ideálnom prípade by malo stačiť vložiť do prístroja kapsulu, stlačiť tlačidlo a po krátkej chvíľke si už pochutnávať na čerstvej káve − bez nutnosti mletia, porciovania, presypávania či čistenia.
No je to tak aj v skutočnosti? Otestovali sme 22 kávovarov od rôznych značiek a s rôznymi kapsulovými systémami. Medzi sebou sme otestovali prístroje na kapsuly Nespresso, Dolce Gusto, Tassimo, Iperespresso a Tchibo. Hodnotili sme ovládanie kávovarov aj samotnú prípravu kávy a nakoniec sme dali espresso z nich ochutnať skúseným degustátorom. Tí v slepej chuťovej skúške posudzovali, či má nápoj z kapsuly parametre skutočne dobrej kávy.
V teste sa ukázalo, že väčšina prístrojov dokáže pripraviť kávu bez väčších ťažkostí. Napriek tomu sme narazili na niektoré problémy, obmedzenia a nepríjemné nedostatky v príprave aj chuti kávy. V neposlednom rade sa nám tiež potvrdilo, že cena tu nie je vodidlom kvality prístroja.