Znalci vedia, že si môžu kúpiť čipsy z rezov zemiakov a tzv. zemiakové snacky. Na rozdiel od vyprážaných tenko pokrájaných zemiakov sú zemiakové snacky iba tvarované zo zemiakového cesta a vyprážané čipsy len pripomínajú (napríklad Pringles).
Zemiakové čipsy sú najčastejšie hladké, naraziť však môžete aj na rezy s vrúbkami. Na kvalite to nič nemení, vrúbkované verzie môžu byť pre niekoho atraktívnejšie. Niektorí výrobcovia používajú na výrobu zemiaky aj so šupkou alebo ich krájajú na hrubšie plátky. Takéto čipsy potom môžu výrobcovia predávať pod názvami ako napríklad kotlíkové alebo farmárske.
Náruživý spotrebiteľ si môže vyberať z množstva príchutí, od nesolených cez solené až po príchuť jarnej cibuľky s kyslou smotanou alebo údenej krkovičky s chrenom.
Popri čipsoch zo zemiakov dobývajú trh tiež čipsy zeleninové. Časť spotrebiteľov je presvedčená, že ide o zdravšiu verziu čipsov. Skutočnosť je však taká, že obsah tuku majú rovnaký. Tie zeleninové navyše ešte obsahujú relatívne veľa cukru, čo z výživového pohľadu nie je žiaduce.
Zemiakové čipsy často zvádzajú zjesť celé balenie bez ohľadu na to, aké veľké je. Niektorí výrobcovia na obaloch uvádzajú, koľko porcií balenie obsahuje, iní nie. Ak by sme chceli mať vonkajšiu kontrolu nad zjedeným množstvom, keď tá vnútorná zlyháva, mali by sme sa vždy o čipsy podeliť s ostatnými, prípadne kupovať menšie balenia.
Kým u nás sa vyprážaným zemiakovým lupienkom (a v mnohých ďalších krajinách vo svete) hovorí čipsy, vo Veľkej Británii sa pod označením chips skrývajú hranolčeky. Lupienky zo zemiakov tam nesú označenie crisps.