Ako hodnotíme
Podíl skupin zkoušek na celkovém hodnocení
- kvalita tuku: 50 %
- senzorické hodnocení: 25 %
- deklarace: 15 %
- kontaminanty: 10 %
Podiel čiastkových skúšok na celkovom hodnotení
kvalita tuku 50 %, kontaminanty 10 %, senzorické hodnotenie 25 %, deklarácia 15 %
Limity hodnotenia
Niektoré čiastkové hodnotenia môžu byť limitované, a preto celkové hodnotenie nemusí zodpovedať váženému priemeru čiastkových hodnotení. V takom prípade môže celkovú známku limitovať hodnotenie transmastných kyselín a MCPD esterov.
Kvalita tuku
Obsah nasýtených mastných kyselín, transmastných kyselín a esenciálnych nenasýtených mastných kyselín omega-3 a omega-6 sme stanovovali podľa metódy ČSN ISO 5509 pomocou plynovej chromatografie s plameňoionizačným detektorom (GC-FID).
Obsah tuku sme stanovili nepriamo, výpočtom zo stanovenej sušiny výrobku.
Test oxidačnej stability sme uskutočňovali podľa ČSN EN ISO 6886 s využitím prístroja Rancimat pri 120 °C.
Obsah vody a prchavých látok sme zisťovali podľa ČSN EN ISO 662.
Kontaminanty
Kontaminanty vznikajúce v priebehu spracovania tukov, MCPD estery a glycidyl estery, sme zisťovali metódou plynovej chromatografie s hmotnostnou detekciou (GC/MS) podľa AOCS Official methods CD 29a-13.
Senzorické hodnotenie robilo 12 zaškolených hodnotiacich v senzorických boxoch. Jednotlivé výrobky bodovali na škále od 0 do 100 podľa intenzity v 13 kategóriách. My sme využili na hodnotenie 8 z nich.
Deklarácie
Pri hodnotení deklarácie sme porovnávali namerané hodnoty obsahu tuku a nasýtených mastných kyselín s hodnotami uvedenými na obale. Vyhodnocovanie rozdielov medzi hodnotami prebiehalo s ohľadom na neistotu merania. V rámci tejto kategórie sme tiež hodnotili prítomnosť/neprítomnosť konzervačnej látky vo výrobkoch.