Na prvý pohľad by sa mohlo zdať, že medzi rastlinnými roztierateľnými tukmi nie je rozdiel, ak neberieme do úvahy rozličnosť ich balenia, cenu a rôzne tvrdenia. Často sa všetky súhrnne označujú ako margaríny. Výrobky, ktoré by mohli tento názov niesť, však musia obsahovať medzi 80 a 90 % tuku, a na žiadny taký sme v obchodoch nenarazili.
Našli sme také, ktoré majú 20% podiel, aj také, kde tuk tvoril 60 %. 22 otestovaných roztierateľných rastlinných tukov, medzi ktorými je jeden výrobok zacielený na deti, sme rozdelili do dvoch skupín. Tie s nízkym obsahom tuku mali maximálne 40 % tuku, pri výrobkoch so zníženým obsahom tuku sa podiel pohyboval medzi 41 až 60 %.
Pri skúmaní zloženia sme hodnotili prítomnosť konzervantov či transmastných kyselín. Všímali sme si aj obsah prospešných omega 3nenasýtených mastných kyselín a ich pomer k omega 6, ktorý je dôležitý. Zaujímal nás tiež obsah nasýtených mastných kyselín. Závažnejšie pochybenie v zložení tukov sme nezaznamenali, až na prítomnosť nežiaduceho emulgátoru E 476 v prípade jedného výrobku.
Pomerne výrazné rozdiely sme však zistili pri senzorických skúškach. Niektoré tuky mali umelo pôsobiacu vôňu a chuť, nevábny vzhľad či nevhodnou konzistenciu.