V obchodoch nájdeme veľké množstvo rastlinných olejov.Líšia sa surovinou, z ktorej sa získavajú, aj spôsobom spracovania. Môže sa stať, že človek nevie, ktorý olej na čo použiť. Po teste panenských olivových olejov sme siahli po jednom z najpopulárnejších – olejoch získavaných zo semien slnečníc.
Môžu byť dva druhyslnečnicových olejov. Za studena lisované sú určené na použitie v studenej kuchyni, na tie ale narazíte v slovenských obchodoch len výnimočne. Zato rafinované slnečnicové oleje najrôznejších značiek nájdete všade. Majú priehľadný bezfarebný plastový obal, olej má svetlo žltú farbu, je číry a bez kalu. Mnoho ľudí verí, že sa skvelo hodí na vyprážanie či fritovanie. Je to ale pravda? A aká je jeho kvalita?
Otestovali sme zloženie mastných kyselín, aby sme vám mohli odpovedať na otázku, či sa skutočne jedná o slnečnicové oleje. Pozreli sme sa na obsah vitamínu E, ktorého významným zdrojom môžu oleje byť. Ďalej sme v laboratóriu zisťovali prítomnosť nežiaducich látok, medzi ktoré patria pesticídy, používané na hubenie škodcov napadajúcich slnečnice, karcinogénne estery 3-MCPD, ktoré môžu vznikať pri procese rafinácie, alebo obsah polycyklických aromatických uhľovodíkov, ktorými je znečistené ovzdušie aj pôda. Zisťovali sme tiež peroxidové číslo slnečnicových olejov, ktoré vyjadruje mieru oxidácie. Pomimo laboratórnych skúšok samotného oleja sme podrobili analýze tiež etikety, podľa ktorých sa môže spotrebiteľ orientovať a ktoré sú mu jediným radcom pri výbere.