Zachytávanie mastnoty pri vyprážaní a odsávanie pary pri varení, to sú hlavné úlohy digestora. Testovali sme ich v najčastejšie odporúčanom režime vnútorného ťahu, kedy odsávané pary mieria potrubím von z kuchyne (do komína, vetracej šachty alebo mimo objekt). Všetky však dokážu aj režim recirkulácie, teda prečistenie nasávaného vzduchu cez uhlíkový filter a jeho návrat do miestnosti.
Na stránkach výrobcov a predajcov nájdete odporúčanie, aby ste digestor vyberali podľa veľkosti vašej kuchyne. Dočítate sa napríklad, že pre kuchyňu v paneláku by mal stačiť výkon 200 m3/h, naopak pre kuchyňu v rodinnom dome spojenú s obývacou časťou by ste mali voliť silnejší model s výkonom minimálne 600 m3/h. Avšak pozor, výkon nie je to jediné, čo ovplyvňuje funkčnosť digestora. Svoju úlohu v efektivite odsávania má tiež samotná konštrukcia digestora – pozícia filtrov, ich celková plocha, vnútorné vedenie vzduchu, prevedenie ťahu alebo hĺbka digestora.
Pri teste odsávania nás zaujímala schopnosť digestorov znížiť vlhkosť v miestnosti, predovšetkým však schopnosť absorbovať mastnotu. K celkovému hodnoteniu odsávania sme pridali aj subjektívne poznatky odborníkov, ktorí sledovali, koľko pary z hrncov mieri rovno do útrob digestora, či nedochádza ku kondenzácií pary v okolí filtrov alebo na stene a či kvapky nepadajú naspäť na varnú plochu. To všetko sú ukazovatele nízkej efektivity odsávania. Zaujímala nás aj jednoduchosť obsluhy a hodnotili sme tiež hlučnosť odsávačov pár, pretože hlavne pri prepojení kuchyne s obývacím priestorom ide o dôležitý údaj. Ukázalo sa že, medzi jednotlivými výrobkami existujú významné rozdiely.