Sezóna grilovania a táborákov sa blíži, a tak sme sa v teste potravín zamerali na špekáčiky, obľúbenú údeninu na opekanie. V obchodoch sme ich nakúpili 15, z toho tri s označením zaručená tradičná špecialita. V špekáčikoch sme hľadali zakázané strojne oddelené mäso, tzv. separát, prítomnosť hydinového mäsa alebo sóje. Tá síce zakázaná nie je, ale je to náhrada, o ktorú v špekáčikoch nestojíme. Špekáčiky sú mäsový výrobok, malo by v nich teda byťmäso. Nás zaujímalo, či v tomto ohľade výrobky predávané v českých obchodoch spĺňajú požiadavky potravinárskej legislatívy a koľko mäsa obsahujú. Analýzy odhalili výrazné rozdiely. Najvyšší obsah zodpovedal 76 percentám mäsa, najnižší bol pod 50 percentami.
V laboratóriu sme nechali zmerať aj obsah čistej svalovej bielkoviny. Je to ukazovateľ vypovedajúci o tom, aké kvalitné bolo použité mäso. Chemické analýzy prezradili aj obsah tukov, solí, škrobu, vody a kyseliny glutamanovej, ktorej soli (glutamany) sa v potravinách používajú ako zvýrazňovače chuti. Prakticky vo všetkých sledovaných parametroch sme odhalili značné rozdiely medzi jednotlivými výrobkami.
Zaujímala nás samozrejme aj senzorická časť, ktorú hodnotila skupina vyškolených odborníkov. Správny špekáčik má mať chuť a vôňu príjemnú, má v nej byť cítiť čerstvá údenina a korenie. Výrobok má byť primerane slaný a po zohriatí na zahryznutie šťavnatý. Má mať pružnú, krehkú a súdržnú konzistenciu, pripúšťajú sa iba ojedinelé vzduchové dutinky. Požadovaná farba na reze vychladnutého výrobku je svetlo až tmavo ružová. Ktoré špekáčiky sa tomuto ideálu blížili najviac a pri ktorých naopak boli zistené nejaké odchýlky, prezrádza náš test špekáčikov.