Hořické trubičky pozná každý. V Hořicích sa vyrábajú už dve sto rokov, presnejšie od roku 1812. Aj to bol jeden z dôvodov, prečo sa obľúbená česká maškrta dostala na prestížny zoznam teraz už 1216 potravinárskych špecialít Európskej únie.
Trubičkám z Hořic udelila Európska komisia svojím nariadením č. 989/2007 právo tlačiť na obale logo tzv. chráneného zemepisného označenia v podobe modrého kolieska s 12 hviezdičkami a symbolom vyoranej brázdy. Ani také logo však nezaručí, že nejde o zdravotne problematickú potravinu. Päť z desiatich testovaných výrobkov malo v krémovej náplni tuk s takým podielom škodlivých transmastných kyselín, že by sa v troch štátoch EU s prísnejšími zákonmi ako u nás nesmeli predávať.
Zmienená pätica výrobkov mala v tuku od troch do bezmála desať percent syntetických transmastných kyselín. Trubičky, v ktorých bolo 2,1 percenta, sme medzi ne nezahrnuli s prihliadnutím k neistote merania.
V Dánsku, Rakúsku a Švédsku je zakázané predávať potraviny, ktoré obsahujú tuk s viac ako dvomi percentami transmastných kyselín. Rovnaký limit prijali aj štáty mimo EU Švajčiarsko a Island. Transmastné kyseliny vznikajú v rastlinných tukoch umelo pri priemyslovom spracovaní zvanom hydrogenácia. Modernejšími metódami sa dá ich tvorbe vyhnúť.