Tiež testujeme
Potravín zaujímavých pre športovcov sme už testovali viac.
Arašidové nátierky, ktoré spotrebitelia nepomenujú inak ako arašidové maslo, si v posledných rokoch získali obľubu medzi športovcami aj zástancami zdravého životného štýlu. Či už hľadáte ideálnu nátierku na hrianku, základ pre smoothie, alebo jednoducho len chcete niečo malé na lyžičku kvôli rýchlej energii, s výberom vám pomôže náš test.
Maslo to nie je
Hoci sa v angličtine bežne hovorí o arašidovom masle, na našich etiketách by sa toto súslovie používať nemalo. Slovo maslo je totiž v Európskej únii vyhradené iba pre mliečny výrobok s 80 % až 90 % mliečneho tuku, čo arašidová nátierka samozrejme neobsahuje.
Napriek tomu sme sa rozhodli označenie arašidové maslo používať. Pomáha nám totiž odlíšiť arašidové maslá vyrábané iba z arašidov od podobných arašidových nátierok, ktoré navyše obsahujú aj pridaný cukor, soľ a ďalšie rastlinné tuky. Na našom trhu nájdeme obidva výrobky vedľa seba. Na nezávislé testovanie sme zaradili širokú škálu arašidových masiel aj arašidových nátierok dostupných na našom trhu. Obidva druhy výrobkov sa okrem zloženia líšia aj cenami. Maslá sa dajú nakúpiť od 0,85€ až po 1,90 €/100 g, nátierky vychádzajú lacnejšie. V obchodoch majú cenu od 0,60 € až 0,65 €/100 g. Zaujímalo nás všetko − od chuti a konzistencie, cez nutričné hodnoty, po prítomnosť nežiaducich látok. Výsledky? Prekvapivo rozmanité.
Nie je arašid ako arašid
Našim prieskumom sme odhalili, že arašidové maslá sa líšia nielen podľa chuti a textúry, ale zásadne aj v kvalite vzhľadom na použité typy arašidov. Zistili sme, že existujú špeciálne vyšľachtené druhy arašidov s modifikovaným zložením oleja, čo má významný vplyv na kvalitu a chuť finálneho produktu. Maslo vyrobené zo špeciálne vyšľachtených arašidov s vyšším obsahom stabilných mononenasýtených mastných kyselín má nižší sklon na zažltnutie. Naopak, výrobky z bežných arašidov často vykazovali výraznejšie známky chemického rozkladu tuku, čo spôsobilo horšie hodnotenie v našom teste. Rozdiely v zložení sa prejavujú aj žltou príchuťou. Bohužiaľ sa ukázalo, že etikety o použitom druhu arašidov mlčia a bez chemickej analýzy ich nemožno odhaliť.
Líšia sa chuťou aj výživou
Pri testovaní sme sa pozreli okrem 100 % arašidových masiel aj na nátierky s pridaným cukrom, soľou a ďalšími rastlinnými tukmi. Hlavný rozdiel medzi nimi vynikol pri kontrole výživových hodnôt. Slušnú porciu bielkovín ponúkajú obidva druhy výrobkov, lenže výhodou arašidových masiel je nižší obsah cukru a predovšetkým soli. Odlišné zloženie sa prejavilo aj v chuti výrobkov.
Laboratórium samozrejme nezabudlo ani na nežiaduce látky. Najväčším rizikom arašidov sú aflatoxíny, karcinogénne mykotoxíny produkované plesňami Aspergillus v teplom a vlhkom podnebí, čo sú presne podmienky v krajinách, kde sa arašidy pestujú. Dobou správy je, že sme v tomto ohľade nezistili žiadne závažné problémy.