Téme grilovania sa v dTeste venujeme dlhodobo. Publikovali sme už množstvo testov, ktoré s ním súvisia. Išlo napríklad o tieto výrobky:
Na test špekáčikov, ktorý sme zverejnili v júni (dTest 6/2023), sme teraz nadviazali klobásami na grilovanie. Do testu sme zaradili tie klasické aj norimberské. To je chránené označenie, ktoré zaväzuje výrobky na dodržanie určitého obsahu mäsa (minimálne 75 %), svalových bielkovín (minimálne 12 %) a tuku (maximálne 35 %) a tiež miesta výroby.
Zaujímavé je, že oproti tým norimberským, nemusia napríklad klobásy nesúce pomenovanie bavorské spĺňať akékoľvek požiadavky, a napriek názvu určujúcemu časť Nemecka, môžu sa celkom dobre vyrábať napríklad aj v juhočeskej Sušici.
Voľné ruky pre výrobcov
Výrobcovia grilovacích klobások – okrem tých vyššie spomínaných norimberských – majú pomerne voľné ruky. V porovnaní s inými mäsovými výrobkami, ktorých zloženie jasne definuje vyhláška (reč je o spomínaných špekáčikoch, alebo napríklad viedenských párkoch) nemajú totiž klobásy presne stanovené žiadne parametre.
Bez toho, aby sme zatiaľ oznamovali výsledky, môžeme o testovaných výrobkoch prezradiť aspoň niečo. Medzi testovanými produktmi nechýbali klobásy z bežných reťazcov Albert, Lidl, Tesco, Billa, aj mnohé ďalšie.
Všetky klobásy, zastúpené v teste, sľubujú obsah 75 až 95 % mäsa a 14 až 32 % tuku. Pretože práve obsah mäsa a jeho kvalitu považujeme za najdôležitejšiu informáciu pre spotrebiteľa, má táto skúška v našom hodnotení najvyššiu váhu. Ktoré klobásy obsahujú najviac mäsa a najviac tuku a pri ktorých deklarácia nezodpovedá nameraným hodnotám, to sa dozviete priamo v teste.