Po piatich rokoch sme zopakovali test masla. Do laboratória sme zaviezli celkovo 16 masiel rôznych druhov, pričom veľa značiek prešlo naším testovaním už niekoľkokrát. Úlohou laboratória bolo overiť, či maslá vyhovujú všetkým predpísaným požiadavkám a ako svojou chuťou a konzistenciou napĺňajú očakávania spotrebiteľov.
Chemické analýzy sledovali v prvom rade množstvo tuku a jeho zloženie. Väčšina masiel deklarovala 82 % obsah tuku a je dobrou správou, že sme v tomto ohľade neobjavili žiadne klamanie zákazníkov. Detailný pohľad na zloženie tuku nám pomohol overiť, či sa do masla nepridáva nejaký iný rastlinný alebo živočíšny tuk. Aj v tomto prípade boli všetky maslá v poriadku.
Druhá skupina chemických skúšok sa zaoberala meraním obsahu vody, bielkovín, cukrov a ďalších zložiek sušiny, iných ako tuk. Pre tieto parametre totiž tiež existujú predpísané limity, ktorých dodržanie sme týmto overili.
Treťou hlavnou skúškou bolo senzorické hodnotenie, pri ktorom komisia 12 posudzovateľov hodnotila vzhľad, chuť, vôňu a konzistenciu masiel vrátane toho, ako ľahko sa roztierajú.