Ako hodnotíme
Podiel skupiny skúšok na celkové hodnotenie.
- silice: 30 %
- fyz.-chemické parametre: 25 %
- senzorické hodnotenie: 20 %
- nežiaduce látky: 20 %
- mikrobiológia: 5 %
Množstvo silíc sme určili objemovo po päťhodinovej destilácii škorice.
Na senzorické hodnotenie sme použili opisnú metódu. Pri nej hodnotitelia overovali zhodu vzoriek so senzorickými vlastnosťami predpísanými prílohou 1 vyhlášky 398/2016 Zb.
V rámci hodnotenia fyzikálno-chemických parametrov sme posudzovali obsah vody a množstvo popola, piesku prepočítaného na množstvo sušiny. Obsah vody sa stanovil objemovo podľa normy DIN 10229: 2000-08. Množstvo popola sme stanovovali gravimetricky po spálení vzorky, množstvo piesku sme zistili aj gravimetricky ako zvyšok po rozpustení popola v kyseline.
Medzi sledované nežiaduce látky sme zaradili kumarín a aflatoxíny B1, B2, G1 a G2. Obsah kumarínu sme zisťovali pomocou kvapalinovej chromatografie zisťovaním hmoty spektrometriou. Rovnakou metódou sa meral aj obsah aflatoxínov.