Test kontaktných grilov

Publikované v časopise 8/2018

Grilovanie si väčšinou spájame s letom a vonkajším posedením v spoločnosti rodiny či priateľov. Lenže čo ak sú teplé večery nenávratne preč? Riešenie ponúkajú kompaktné grily, ktoré možno povolať do práce aj vtedy, keď sa vonku čerti ženia. Ako veľmi sa na ne môžete spoľahnúť, sme zisťovali v našom teste 19 kontaktných grilov. Najväčšie rozdiely môžete očakávať v kvalite ich spracovania a jednoduchosti ovládania.

Vyzerá to jednoducho, no aj na grilovanie treba mať skúsenosti. Dĺžku grilovania, teplotu a výber vhodného vybavenia na grilovanie by mala do značnej miery určovať voľba surovín a ich veľkosť. Plátky mäsa alebo rybacie filety potrebujú krátkodobý kontakt s teplom, pri surovinách, ktoré sa rozpadajú, oceníme viac pevné dno ako rošt, na mäso s kosťou alebo celé kura je vhodnejší uzavretý priestor s nižšou teplotou a dlhší čas, chrumkavosť pri zelenine dosiahneme pri prudkom a rýchlom pečení.

Tým sa však veda nekončí. So žeravými uhlíkmi v tradičnom grile sa teplota reguluje pomerne ťažko, navyše si musíte obstarávať palivo. Otáčanie surovín môže pre zmenu skončiť pádom cez rošt, odkiaľ ich už v jedlej podobe nedostanete. Čakanie „na farbu“ sa môže rýchlo zvrtnúť na odkrajovanie čiernych častí a podobne. Práve s ohľadom na všetky podobné riziká vychádza kontaktný gril ako najmenší problém, ktorý ponúka potenciálne najčistejšiu prácu. Hoci je to trochu na úkor atmosféry.

Na ktorý prístroj sa môžete spoľahnúť a použiť ho s pokojným svedomím v domácom prostredí? To sme nechali zisťovať odborníkov. V našom hodnotení zohrali významnú úlohu kulinárske výsledky grilovaného kuracieho mäsa, filiet z lososa, zeleniny a zapečených toastov so syrom. Premietlo sa doň však aj to, aká jednoduchá je práca s prístrojom, či sa dobre čistí, ako je dielensky spracovaný a koľko energie spotrebuje.

 


Testované kontaktní grily (porovnat)

Databáze testovaných výrobků

Kontaktné grily (18 výrobků)
poslední aktualizace: 2.8.2018


Prihlásiť