Do nákupného košíka sme pre účely testu konzumného mlieka vložili celkom 28 výrobkov s cieľom zistiť, či zodpovedajú predpisom a požiadavkám ČR aj EU. Boli medzi nimi aj dve mlieka z Nemecka a po jednom z Belgicka a zo Slovenska. Testovali sme primárne mlieka polotučné, teda s obsahom mliečneho tuku 1,5 percenta. Do testu sme zaradili mlieka čerstvé (pasterizované) aj trvanlivé (UHT). Pre zaujímavosť sme skúmané vzorky doplnili tiež o dve mlieka plnotučné (najmenej 3,5 % tuku) a dve odtučnené (najviac 0,5 % tuku). Laboratórium sa pozrelo aj na mlieko obohatené vitamínmi, vápnikom a bielkovinou s označením pre deti.
Pri testovaní nás zaujímalo, či mlieka predávané v českých obchodoch neobsahujú nežiaduce látky, akými sú ťažké kovy, pesticídy, polychlorované bifenyly alebo mykotoxíny. Tie totiž môžu spolu s vypestovaným krmivom prechádzať do mlieka. Testovali sme samozrejme aj obsah žiaducich látok, pre ktoré je konzumácia mlieka často odporúčaná – predovšetkým vápnik a bielkoviny. Pozreli sme sa aj na obsah vitamínov, konkrétne A a E.
Overovali sme tiež mikrobiologickú neškodnosť - najobávanejšie druhy baktérií. V pasterizovanom čerstvom mlieku sme hľadali baktérie, ktoré by mohli prežiť tento menej razantný spôsob tepelného ošetrenia, pretože v nepriaznivých podmienkach vytvára odolné spóry a v tomto stave dokáže prežiť aj celé roky. Hľadané boli klostrídie, ale tiež listérie a enterobaktérie. V trvanlivom UHT mlieku sa laboratórium zameralo na vyhľadávanie celkového počtu mikroorganizmov.