Po pár rokoch sme sa opäť zamerali na slovenské špeciality a pripravili sme test oštiepkov a syrových nití. Aby sme zohnali čo najzaujímavejšie výrobky, vybrali sme sa nakúpiť vzorky priamo na Slovensko. Väčšina tamojších vzoriek je dostupná aj v Česku, preto sme tu dokúpili len tie výrobky, ktoré nie sú u susedov dostupné. Do laboratória sme poslali celkovo 21 syrov, v drvivej väčšine sú údené.
Ako obvykle, svoje miesto si našli výrobky známych značiek, napríklad Liptov. Doplnili ich syry predávané pod vlastnou značkou obchodných reťazcov Billa, Lidl, Penny či Tesco.
Kvalita v poriadku, etikety by mohli byť presnejšie
Testovanie sledovalo obvyklé akostné parametre. V prípade syrov sú najdôležitejšími hodnotami celkový obsah tuku, obsah sušiny a podiel tuku v sušine. V Česku ani na Slovensku nie je žiadny predpis, ktorý by určoval tieto hodnoty pre dané typy syrov. Platí preto, že výrobcovia musia dodržať údaje deklarované na obale. Výsledky odhalili, že niektorí výrobcovia s tým majú problémy.
Chemická analýza overovala aj obsah soli. Obidva testované druhy syrov patria medzi slanšie. Obsah soli štandardne nájdete v nutričnej tabuľke. Bohužiaľ, aj tu sa ukázalo, že tabuľkové čísla nie sú zakaždým presné.
Senzorické hodnotenie preškolenou komisiou sa uskutočnilo bez väčších problémov a oštiepky aj nite si odnášali iba veľmi dobré a dobré známky. Zaujímavosťou ochutnávky boli dva syry určené na grilovanie, pre ktoré sa program upravil na mieru a hodnotili sa po úprave na kontaktnom grile.
Na záver testovania sa ujali syrov mikrobiológovia a skontrolovali ich z hľadiska bezpečnosti a dodržiavania hygienických pravidiel pri výrobe. Pre väčšinu vzoriek dopadla táto skúška veľmi dobre, odhalili sme však aj pár problematických výrobkov. Niekoľko syrových nití zápasilo s prítomnosťou kvasiniek. Väčší problém však predstavovala prítomnosť baktérie Listeria monocytogenes v jednom z oštiepkov.