Ako vyberať - Ochucovadlá, sladidlá a korenie
-
Ako si vybrať rascu
Publikované: 9.11.2021
Rasca lúčna patrí medzi najobľúbenejšie druhy korenia u nás. Jej kvalitu upravuje vyhláška č. 398/2016 Zb. Viac
-
Ako vybrať sušené huby
Publikované: 3.9.2020
Nepodarilo sa vám nasušiť zásobu vlastných húb? To nič, spoľahnúť sa môžete na ponuku obchodov, ktoré ich dnes bežne ponúkajú. Pripravte sa na cenu od 7,50 € za 100 gramov sušených húb. Viac
-
Ako vybrať grilovacie korenie
Publikované: 2.7.2020
Grilovacie korenie je termín zaužívaný pre označenie rôznych koreniacich prípravkov. Nie je to však presné pomenovanie, pretože slovo korenie je podľa vyhlášky 398/2016 Zb. vyhradené pre zmesi obsahujúce iba korenie. V prípade grilovacieho korenia je priliehavejšie odborné pomenovanie koreniaci prípravok, pretože… Viac
-
Ako si vybrať citrusovú kôru
Publikované: 31.10.2019
Ten, kto potrebuje do cesta pridať citrusovú kôru, môže vyberať z troch možností. Viac
-
Ako si vybrať škoricu
Publikované: 29.11.2018
Krupicová kaša pre deti a varené víno pre dospelých majú jedno spoločné − tú pravú chuť im dá škorica. U nás upravuje kvalitu škorice vyhláška č. 398/2016 Zb. Viac
-
Ako vybrať jedlú soľ
Publikované: 27.9.2018
Ak potrebujete iba osoliť, stačí siahnuť po akejkoľvek soli. Kvalitu soli v Českej republike definuje vyhláška 398/2016 Zb. a tá hovorí, že soľ musí obsahovať najmenej 98 % chloridu sodného. Pri soli s jódom či fluórom je to najmenej 97 %. Viac
-
Jak vybrat pepř
Publikované: 29.12.2016
S barvami pepře je to obdobně jako s čajem a čajovníkem. Černé, zelené i bílé bobule jsou různě zpracované plody v různé fázi zralosti, které pocházejí z jedné rostliny – pepřovníku černého. Viac
-
Jak vybrat mletou papriku
Publikované: 31.3.2016
U papriky je nutné vědět, na co ji budeme potřebovat, zda pro palčivou chuť nebo pro barvu. Při výběru konkrétní značky však často nezbývá než spoléhat na vlastní zkušenost s určitým výrobkem, protože řada paprik v obchodech zákazníkům tají svou kvalitu. Viac
-
Ako vybrať vanilkový a vanilínový cukor
Publikované: 26.3.2014
Spôsobov ako dodať pečivu vanilkový tón, je mnoho: vanilkový struk, môžeme siahnuť po vanilkovom extrakte, alebo po vanilkovom či vanilínovom cukre. Vanilkový struk, extrakt a cukor vonia vďaka prírodnej vanilkovej aróme. Vanilínový cukor za svoje vlastnosti vďačí umelej látke a hoci sa chemikom podarilo umelo… Viac
-
Ako vybrať horčicu
Publikované: 26.3.2014
Chuťovo fádnym či mastným jedlám dodáva správny šmrnc a štipľavosť horčica. Vyrába sa z mletých bielych alebo čiernych semien horčice siatej, octu, soli, korenia a cukru. Okrem týchto záväzných prísad môže byť horčica umelo prifarbená a tiež chemicky konzervovaná. Kvalitu horčíc opisuje vyhláška 398/2016 Zb. Podľa… Viac
-
Jak vybrat med
Publikované: 11.5.2012
Med je přírodní produkt vytvořený včelami. Není dovoleno do něj nic přidávat či jej něčím nastavovat. Falšování a pozměňování medu je striktně zakázáno. Viac
-
Jak vybrat kečup
Publikované: 21.9.2011
Kečup je potravinářský výrobek ze zpracované zeleniny, zejména z rajčat. Na jeho oblibě není nic špatného, spolu s rajčaty do kečupu přechází přírodní barvivo lykopen, které posiluje cévy, srdce i mozek. Dvě polévkové lžíce kečupu mají více lykopenu než čerstvé rajče střední velikosti, dle tabulky Informačního… Viac