Ako vyberať - Ovocie, zelenina, orechy

  • Ako vybrať sušené jablká

    Publikované: 27.9.2023

    Máte radi sušené ovocie? Hľadáte desiatu či o trochu zdravšiu maškrtu? Výber sušených plodov je veľmi pestrý, pričom tou najväčšou klasikou sú zrejme krížalky. Sušené jablká sú obľúbené a dobre dostupné. Poradíme vám, ako by mali správne vyzerať a čo sledovať pri ich výbere. Viac

  • Ako si vybrať sterilizované uhorky

    Publikované: 27.4.2023

    Zavárané nakladané uhorky patria medzi najobľúbenejšie a najpredávanejšie druhy zeleninových konzerv. Najtypickejším výrobkom sú sterilizované uhorky naložené v sladkokyslom náleve. Tento presný názov zvyčajne nájdete v blízkosti zloženia. Slovo sterilizované znamená spôsob konzervácie zahriatím obsahu pohára… Viac

  • Ako vybrať mrazenú zeleninu

    Publikované: 2.3.2023

    Viac

  • Ako si vybrať šalátovú zmes

    Publikované: 29.9.2022

    Listová zelenina je významným zdrojom vitamínu C, kyseliny listovej, vlákniny a viacerých minerálnych látok. Balené čerstvé šalátové zmesi môžu byť praktickým a jednoduchým spôsobom, ako sa dá zaradiť zelenina do jedálneho lístka. Viac

  • Ako si vybrať konzervované paradajky

    Publikované: 5.5.2022

    Paradajky v plechovke sú spojené predovšetkým s talianskou kuchyňou, kde sa používajú na prípravu rôznych omáčok k cestovinám, alebo na pizzu. České predpisy nekladú na zavarené paradajky zatiaľ žiadne špeciálne požiadavky. Viac

  • Ako vybrať sójové nápoje

    Publikované: 29.7.2021

    Hoci je sójový nápoj výrobok s viac ako šesťsto rokov starou tradíciou, na našom trhu ide stále ešte o relatívnu novinku. Neuškodí preto, keď si jednotlivé druhy sójových nápojov predstavíme. Viac

  • Ako si vybrať cesnak

    Publikované: 29.10.2020

    Nákup cesnaku nemusí byť taký jednoduchý, ako by sa mohlo zdať. Vyberať totiž môžeme z mnohých variantov. Viac

  • Ako vybrať sušené huby

    Publikované: 3.9.2020

    Nepodarilo sa vám nasušiť zásobu vlastných húb? To nič, spoľahnúť sa môžete na ponuku obchodov, ktoré ich dnes bežne ponúkajú. Pripravte sa na cenu od 7,50 € za 100 gramov sušených húb. Viac

  • Ako si vybrať ovocie a zeleninu

    Publikované: 30.7.2020

    S výberom ovocia a zeleniny asi nie je potrebné príliš radiť, najlepšie je spoľahnúť sa na naše zmysly. Akýkoľvek tovar ponúkaný v obchodoch aj na trhoch musí podľa európskeho nariadenia 843/2011 spĺňať minimálne požiadavky na kvalitu, ktorá vyjadruje, že ovocie a zelenina sú celé, bez napadnutia hnilobou, čisté,… Viac

  • Ako si vybrať citrusovú kôru

    Publikované: 31.10.2019

    Ten, kto potrebuje do cesta pridať citrusovú kôru, môže vyberať z troch možností. Viac

  • Ako si vybrať sušené paradajky

    Publikované: 28.3.2019

    Uchovávanie, skladovanie a prevážanie paradajok nie je hračka. Na tom sa zhodnú aj tí, ktorí ich nepestujú a neboria sa s ich prebytkami. Paradajky najlepšie chutia, keď sú dobre vyzreté, vtedy však zas nebývajú v stave, keď ľahko zvládajú manipuláciu a transport. Jedným z riešení je paradajky usušiť. Alebo usušiť… Viac

  • Ako vybrať kyslú kapustu

    Publikované: 1.2.2018

    Kyslá kapusta už nie je to, čo bývala. V čerstvom stave sa v našich obchodoch zháňa ťažko, pretože kvôli predĺženiu trvanlivosti do nej výrobcovia pridávajú chemické konzervačné látky alebo ju sterilizujú vyššou teplotou.  Viac

  • Ako vybrať cícerová nátierku

    Publikované: 3.8.2017

    Nátierka z cícera alias hummus sa udomácňuje v našich obchodoch. Vo svojej podstate ide o zaujímavé spestrenie zdravého jedálneho lístka, musíme však venovať pozornosť výberu aj kontextu, v akom hummus konzumujeme. Viac

  • Jak vybrat sterilovaný hrášek

    Publikované: 1.12.2016

    Hráškovou konzervu málokdy konzumujeme jen tak samotnou, nejčastější využití nachází jako ingredience do „něčeho“. Na první pohled se může zdát, že při nákupu hrášku není o čem rozmýšlet a díky plechovým obalům se výběr může podobat loterii. Přesto jsme vybrali několik již zvenčí patrných detailů, které by mohly… Viac

  • Jak vybrat švestková povidla

    Publikované: 3.3.2016

    Povidla by měla být jednoduchá ovocná zavařenina vyrobená z velkého množství švestek. Mohli bychom očekávat, že budou všechna stejná, ale rozdíly mezi nimi existují. A proto se ani u nich bez důkladného čtení etiket neobejdeme. Viac

  • Jak vybrat sušené datle a fíky

    Publikované: 3.12.2015

    Vánoce jsou spojeny s vyšší spotřebou exotického ovoce nejen v čerstvém stavu, ale i v jeho sušené podobě. Typickými představiteli vánočních „křížal“ jsou právě sušené fíky a datle. V čase adventu se zvyšuje i jejich nabídka v obchodech, přibývá však i hlášení o zachycení nevyhovujících… Viac

  • Jak vybrat rajčatové pyré a protlak

    Publikované: 3.9.2015

    Rajčatové protlaky a pyré se hodí k použití při přípravě celé řady jídel od polévek, přes omáčky a ragů až po pečivo. Jaký rajčatový produkt si vybrat závisí zejména na tom, jakou kulinární úpravu plánujete. Z pohledu legislativního myslí na rajčatové protlaky a pyré vyhláška č. 157/2003, která jejich… Viac

  • Ako si vybrať ovocné desiate

    Publikované: 30.4.2015

    Detská ovocná výživa pre dojčatá a malé deti by mala obsahovať najmä ovocie, jeho presný obsah však legislatíva nevymedzuje. Výživové odporúčania pre malé deti varujú hlavne pred prídavkom cukru, bez ktorého by sa mala výživa zaobísť. Popri detských výživách, ktoré sa spoznajú podľa toho, že uvádzajú odporúčaný vek… Viac

  • Ako si vybrať džem

    Publikované: 28.5.2014

    Potraviny s označením džem musia mať na obale údaj o množstve použitého ovocia v gramoch na sto gramov výrobku. Pre bežný džem je predpísaných najmenej 350 gramov ovocia, pre výberový (Extra) minimálne 450 gramov tohto ovocia. Viac

  • Ako si vybrať hrozienka

    Publikované: 29.11.2013

    Hrozienka sú sušené hrozno viniča, a tak ako každé sušené ovocie, nesmú byť ničím prisladzované. Potravinárska vyhláška č. 397/2021 Zb. pre ovocie a zeleninu uvádza, že: „Sušené ovocie je konzervované sušením bez používania prírodných sladidiel.“ V prípade, že by bol použitý cukor, alebo iné prírodné sladidlo, išlo… Viac

Prihlásiť