Ako vyberať - Tuky a oleje

  • Ako si vybrať ľanový olej

    Publikované: 30.9.2021

    Ľanový olej obsahuje veľa špecifických vlastností. Má charakteristickú orieškovú, mierne horkastú chuť aj špecifickú vôňu. Vyniká veľmi vysokým podielom omega-3 nenasýtených mastných kyselín, ktoré sú veľmi zaujímavé z nutričného hľadiska, no na druhej strane znižujú odolnosť oleja proti zažltnutiu a pôsobeniu… Viac

  • Ako si vybrať maslo

    Publikované: 2.11.2017

    Maslo, niekedy označované aj ako mliekarenské maslo, je potravinársky výrobok obsahujúci výhradne mliečny tuk vo forme emulzie a vody. Môže sa predávať iba balené. Na obale nájdeme množstvo údajov, ktoré sú dôležitým ukazovateľom pri rozhodovaní  o nákupe. Povinným údajom je najmä… Viac

  • Ako si vybrať roztierateľný tuk

    Publikované: 2.4.2015

    Roztierateľné tuky definuje európske nariadenie 1308/2013 ako výrobky vo forme tuhej, tvárnej emulzie, prevažne typu voda v oleji, ktoré sa získavajú z tuhých a/alebo tekutých rastlinných a/alebo živočíšnych tukov vhodných pre ľudskú potrebu. Zahŕňa teda celú škálu tukov rozličnej tučnosti aj zloženia. Viac

  • Ako si vybrať rastlinný olej

    Publikované: 30.10.2014

    Najpoužívanejšími olejmi u nás sú slnečnicový, repkový a olivový olej. Prvé dva menované sú obvykle v predaji ako rafinované. To znamená, že po vylisovaní a chemickej extrakcii prešli ďalšími tzv. zušľachťovacími úpravami, počas ktorých sa zbavili chuti, vône, farby aj niektorých nežiaducich látok. Výsledkom… Viac

  • Jak vybrat jedlé tuky

    Publikované: 31.10.2013

    Potravinářské výrobky s označením jedlé tuky musí splňovat požadavky vyhlášky č. 77/2003 Sb. Ta dělí tuky podle původu použité suroviny na rostlinné, živočišné nebo směsné. Směsnými tuky jsou výrobky tvořené směsí tuků rostlinných a živočišných. Rostlinné tuky se získávají ze semen, plodů nebo jader plodů… Viac

  • Jak vybrat olivový olej

    Publikované: 1.10.2012

    Kupujeme-li obyčejný olej na smažení, příliš se nad ním nezamýšlíme. Stačí vybrat mezi slunečnicí a řepkou a máme vystaráno. U olivového oleje je situace komplikovanější a volbou toho správného můžeme strávit spoustu času. Viac

Prihlásiť