Ako vyberať - Mäso a mäsové výrobky

  • Ako vybrať jerky

    Publikované: 3.11.2022

    Jerky alebo sušené ochutené mäso má slúžiť predovšetkým ako skladný, ľahko prenosný zdroj bielkovín. Obľubu preto nachádzajú najmä medzi turistami a športovcami všeobecne. Obsah bielkovín je jedným z hlavných údajov, ktorým by sa pri výbere mala venovať pozornosť. Nájdete ich ľahko ako súčasť tabuľky výživových… Viac

  • Ako si vybrať rýchle občerstvenie

    Publikované: 1.4.2021

    S výberom rýchleho občerstvenia sa neradí ľahko. Na rozdiel od balených potravín nemáme pri nich totiž veľa ukazovateľov. Viac

  • Ako si vybrať rastlinné alternatívy mäsových výrobkov

    Publikované: 27.2.2020

    Ponuka rastlinných náhrad mäsových výrobkov určených vegánom a vegetariánom sa neustále rozširuje. Základný indikátor kvality mäsových výrobkov − obsah mäsa − v ich prípade chýba, preto musíme venovať pri výbere pozornosť iným parametrom. Viac

  • Ako si vybrať údené mäso

    Publikované: 26.9.2019

    Svet údeného mäsa je pomerne pestrý a jeho kvalita rôznorodá. Ak sa chcete vyhnúť nepríjemným prekvapeniam, sledujte pri výbere niekoľko nasledujúcich detailov. Viac

  • Ako si vybrať salámu Vysočina

    Publikované: 2.5.2019

    Saláma Vysočina sa v obchodoch objavuje viac ako päťdesiat rokov. Základné požiadavky na kvalitu Vysočiny nájdeme vo vyhláške č. 69/2016 Zb. Sú nimi predovšetkým minimálny 13 % obsah čistých svalových bielkovín a maximálne 50 % obsah tuku. Viac

  • Ako si vybrať chladené kuracie mäso

    Publikované: 28.6.2018

    V predaji sú kurčatá s rôznou dĺžkou výkrmu a spôsobom chovu. Bohužiaľ, spôsob výkrmu nepatrí medzi povinné informácie na obale. Pre prehľadnosť však môžeme uviesť, že bežné kurčatá sa usmrcujú po 38 dňoch výkrmu, tzv. sedliacke kurčatá sa vykrmujú 42 až 56… Viac

  • Ako vybrať gothajskú salámu

    Publikované: 3.5.2018

    Pôvod gothajskej salámy je trochu zahmlený. Najčastejšie sa jej rodokmeň začína v 19. storočí v dielni gothajského údenára Kästnera. Dnes však v Nemecku na podobnú salámu nenarazíte. Možno je to s ňou nakoniec ako so španielskym vtáčikom, ku ktorého príprave sa občas používa,… Viac

  • Ako vybrať salámu herkules

    Publikované: 3.8.2017

    Saláma herkules sa zaraďuje medzi trvanlivé tepelne neopracované mäsové fermentované výrobky. Jeho výroba má v našich končinách už viac ako 30−ročnú tradíciu. Základné parametre kvality nájdeme vo vyhláške č. 69/2016 Zb. a určujú ju predovšetkým minimálne 14 % obsah čistých… Viac

  • Jak vybrat párky

    Publikované: 2.2.2017

    Pokud si chcete na párcích pochutnat, vyplatí se nepodceňovat jejich výběr. Není párek jako párek a proto by rozhodování mělo začít volbou konkrétního typu. Řadu z nich popisuje česká vyhláška 69/2016 Sb. a předepisuje pro ně základní požadavky na kvalitu. Viac

  • Jak vybrat šunkový salám

    Publikované: 1.9.2016

    Ačkoliv si jsou šunkové salámy na první pohled velmi podobné, najdeme mezi nimi velké rozdíly. Rozhodně se proto vyplatí věnovat jejich výběru trochu času navíc a přečíst si etiketu. A když ne celou, tak určitě alespoň její část, kde je uveden obsah masa. Viac

  • Jak vybrat vepřovou konzervu

    Publikované: 2.6.2016

    Když Vás během pobytu v přírodě nebo na cestách dostihne chuť na maso, konzerva představuje jeden z nejbezpečnějších způsobů, jak ji zahnat. Na rozdíl od jiných potravin u ní můžete mít jistotu, že se během cesty nezkazila. Viac

  • Ako si vybrať grilovacie klobásy a tyčinky

    Publikované: 6.8.2015

    Ideálna klobása by mala obsahovať vysoký podiel kvalitného mäsa, optimálny podiel tuku a čo najmenej prídavných látok. Všetky tieto aspekty by sa spolu s receptúrou mali pozitívne odraziť v príjemnej chuti, vôni aj konzistencii. Viac

  • Jak vybrat lovecký salám

    Publikované: 26.2.2015

    Lovecký salám patří mezi tepelně neopracované masné fermentované výrobky, jejichž základní charakteristiku předepisuje potravinová vyhláška č. 69/2016. Minimální požadavek na čistou svalovou bílkovinu, tedy obsah libového masa, je 15 procent hmotnosti, maximální obsah tuku pak 50 procent. Ve většině případů platí,… Viac

  • Ako si vybrať mleté mäso

    Publikované: 29.1.2015

    Mleté mäso definuje predpis ako formu čerstvého mäsa, ktoré je len mechanicky spracované. Od mäsového polotovaru sa líši tým, že nemôže obsahovať nič iné okrem soli do 1 % hmotnosti. Mleté mäso, ku ktorému výrobca pridal viac ako 1 % soli alebo ešte ďalšie prísady, sa oficiálne radí medzi mäsové prípravky. Kvalitu… Viac

  • Jak vybrat špekáčky

    Publikované: 30.4.2014

    Masný výrobek s názvem špekáček musí splňovat určité legislativní požadavky, třeba minimální obsah masa (40 procent) nebo maximální obsah tuku (45 procent). Pro špekáčky s označením zaručená tradiční specialita jsou požadavky na složení specifikovány detailněji, takže v nich například musí být nejméně šest procent… Viac

  • Ako si vybrať šunku

    Publikované: 26.9.2013

    Výrobok s názvom šunka musí spĺňať požiadavky potravinárskej vyhlášky č. 69/2016 Zb. v platnom znení. Ak je bravčová, musí byť vyrobená zo stehna. Šunka z iného ako bravčového mäsa, musí byť na obale označená druhom použitého mäsa a častí tela hospodárskeho zvieraťa. Každá šunka musí byť označená triedou kvality, z… Viac

  • Jak vybrat krájený Poličan

    Publikované: 27.6.2013

    Poličan patří k nejdražším českým salámům a aby měl patřičnou kvalitu, musí výrobek s tímto názvem splňovat požadavky potravinářské vyhlášky č. 326/2001 Sb. v platném znění. Pro masné výrobky, které kriteriím vyhlášky neodpovídají, je zakázáno název Poličan užívat, a to i v jakékoli odvozené formě včetně zdrobnělin… Viac

  • Jak vybrat vídeňské párky

    Publikované: 27.3.2013

    Masné výrobky s označením vídeňské párky musí splňovat požadavky potravinářské vyhlášky č. 326/2001 Sb. v platném znění. Ta ukládá, že v nich musí být nejméně
    55 % masa a nejvýše 40 % tuku. Maso může být hovězí, vepřové i telecí, ne však strojně oddělené, tedy tzv. separát. Výslovně zakázáno je použití… Viac

  • Jak vybrat syrové kuře

    Publikované: 9.2.2012

    Pro svou snadnou kuchyňskou přípravu a přijatelnou cenu se z kuřat stala oblíbená součást českého jídelníčku. Loni každý Čech zkonzumoval 22,7 kg drůbeže, a to především kuřat. V prodeji jsou kuřata s různou délkou výkrmu a způsobem chovu. Viac

Prihlásiť