Ako vyberať - Mlieko a mliečne výrobky

  • Ako si vybrať proteínové mliečne výrobky

    Publikované: 31.8.2023

    Proteínové mliečne výrobky vychádzajú z bežných mliečnych produktov. Líšia sa iba pridanou bielkovinou. Najčastejšie výrobcovia používajú bežné mliečne bielkoviny, ktoré sú základom tvarohu a syrov. Niekedy môžete na etiketách nájsť srvátkové bielkoviny. Tie sú tiež mliečneho pôvodu, ale ide o látky rozpustné vo… Viac

  • Ako vybrať parené syry

    Publikované: 3.8.2023

    Požiadavky na kvalitu syrov nájdete vo vyhláške 397/2016 Zb., lenže pareným syrom sa detailne nevenuje. Z technologického hľadiska ide o špeciálnu kategóriu syrov, ktoré sa počas výroby máčajú v horúcej vode. Zahriatie syrových hrudiek v horúcej vode im dodáva plastickosť umožňujúcu tvarovanie do podoby nití, alebo… Viac

  • Ako si vybrať smotanovú nátierku

    Publikované: 2.2.2023

    Smotanová nátierka predtým známa ako nátierkové maslo je unikátnym česko-slovenským výrobkom, ktorý iné krajiny nevyrábajú. Vyberať si preto môžeme iba z ponuky českých a slovenských mliekarní. Korene týchto smotanových nátierek siahajú do polovice sedemdesiatych rokov, keď mliekarenský priemysel dostal úlohu… Viac

  • Ako si vybrať neochutený tvaroh

    Publikované: 29.9.2022

    Výber tvarohu môže byť pre menej skúsených spotrebiteľov pomerne zložitý. Len máloktorá základná potravina totiž môže mať toľko rôznych podôb a názvov. Niektoré označenia sú jasné, iné menej a niektoré názvy sú synonymami, často však ťažko rozpoznateľnými. Viac

  • Ako si vybrať vanilkovú zmrzlinu

    Publikované: 4.8.2022

    Nákup zmrzliny býva veľmi impulzívny a často vyberáme podľa momentálnej chuti. Zmrzliny sú však komplikovanejšie, ako by sme si mohli myslieť. Vyplatí sa preto nepodliehať prvému dojmu a výberu mrazenej pochúťky venovať trochu pozornosti. Nebude to ľahké, okrem špeciálnej terminológie sa budete musieť stretávať aj… Viac

  • Ako si vybrať eidam

    Publikované: 3.9.2020

    Požiadavky na kvalitu syrov nájdete vo vyhláške 397/2016 Zb., špeciálne požiadavky na eidam však vyhláška neuvádza. Z technologického hľadiska sa eidam zaraďuje medzi prírodné zrejúce polotvrdé polotučné, prípadne plnotučné syry. To znamená, že ide o syr netavený, ktorý postupom času dozrieva, obsahuje okolo 50 %… Viac

  • Ako si vybrať mozzarellu

    Publikované: 30.5.2019

    Technologicky sa mozzarella zaraďuje medzi plnotučné mäkké nevyzreté parené syry (taliansky „syr so spriadaným cestom“ pasta filata). Viac

  • Ako si vybrať bryndzu

    Publikované: 28.2.2019

    Slovenská vyhláška 343/2016 opisuje bryndzu ako syr vyrábaný z ovčieho hrudkového syra (prípadne zo skladovaného ovčieho syra) a kravského hrudkového syra. Podľa slovenských predpisov musí byť ovčieho syra v sušine produktu aspoň 50 %. Viac

  • Ako si vybrať maslo

    Publikované: 2.11.2017

    Maslo, niekedy označované aj ako mliekarenské maslo, je potravinársky výrobok obsahujúci výhradne mliečny tuk vo forme emulzie a vody. Môže sa predávať iba balené. Na obale nájdeme množstvo údajov, ktoré sú dôležitým ukazovateľom pri rozhodovaní  o nákupe. Povinným údajom je najmä… Viac

  • Ako vybrať zmrzlinu

    Publikované: 29.6.2017

    Nákup zmrzliny býva veľmi impulzívny a často vyberáme podľa momentálnej chuti. Zmrzliny sú však komplikovanejšie, ako by sme si mohli myslieť. Oplatí sa preto nepodliehať prvému dojmu a výberu mrazenej pochúťky venovať trochu pozornosti. Nebude to ľahké, pretože okrem špeciálnej terminológie sa budete musieť… Viac

  • Ako vybrať balkánsky syr

    Publikované: 6.6.2017

    Pri výbere balkánskeho syra skôr využijete vlastnú skúsenosť s konkrétnou značkou, než údaje na obaloch. Ide totiž o potravinu natoľko špecifickú, že medzi jednotlivými výrobkami výrazné rozdiely nevyčítate. Na niekoľko drobností by ste si však pri výbere mali dať pozor. Viac

  • Ako si vybrať jogurt

    Publikované: 30.3.2017

    Jogurt patrí medzi kyslé mliečne výrobky. Vzniká kysnutím mlieka, smotany alebo cmaru, prípadne ich zmesí pridaním kultúrnych mikroorganizmov Streptococcus thermophilus a Lactobacillus delbrueckii bulgaricus. Musí ich byť v každom grame jogurtu v súčte najmenej desať miliónov počas trvanlivosti výrobku, ako uvádza… Viac

  • Jak vybrat mléko

    Publikované: 27.2.2014

    V obchodech se smí prodávat pouze mléko, které prošlo tepelnou úpravou, během níž byly zneškodněny nežádoucí mikroorganismy. Na obalech mléka nacházíme různé informace a údaje včetně pojmů jako pasterizace, UHT, homogenizace, standardizace a další. Co si pod nimi představit? Označují způsob úpravy, kterou mléko… Viac

  • Jak vybrat zakysanou smetanu

    Publikované: 30.1.2014

    Zakysaná (kysaná) smetana se vyrábí odstředěním tuku z mléka, který se následně pasterizuje a poté očkuje ušlechtilými bakteriemi mléčného kysání. Na pultech obchodů najdete zakysané smetany s různým obsahem mléčného tuku – my jsme do testu nakoupili od deseti- po 38procentní. Viac

  • Ako vybrať tavený syr

    Publikované: 27.2.2013

    Tavený syr je trvanlivý mliečny výrobok, ktorý vzniká mletím, miešaním a tavením prírodných syrov a ďalších zdravotne bezchybných potravinárskych surovín a prísad. Tavenie prebieha pri teplote najmenej 80 °C v celej hmote, aspoň 30 sekúnd, pomocou taviacich solí, najčastejšie fosfátov a citrátov. Pravidlá pre… Viac

  • Ako si vybrať smotanu

    Publikované: 12.3.2012

    Nákup smotany nemusí byť nič komplikované, najmä ak viete, na čo ju potrebujete. Ak sa však necháte nachytať, môžete sa v mori rôznych druhov smotany začať topiť. Ale hlavu hore, my vám s orientáciou pomôžeme! Viac

Prihlásiť