Články, novinky, tipy a triky zo sveta spotrebiteľov
Vyhnite sa chytákom obchodníkov a zorientujte sa vo svojich právach
Ochraně spotřebitelských práv se věnujeme již více než 30 let. Nejdůležitější novinky a tipy ze světa spotřebitelů, stejně jako triky a chytáky obchodníků pro vás pravidelně zpracováváme v našich článcích. Věnujeme se ale i dalším aktuálním tématům. Projděte si náš archiv a určitě naleznete tipy a témata, které vás zajímají.
Najnovšie články
-
Test arašidových nátierok 2024
28.3.2024 | Publikované v časopise 4/2024
Arašidové nátierky si získavajú obľubu najmä medzi vegánmi a športovcami. Môžu nahradiť maslo, navyše ponúkajú slušnú dávku bielkovín. Počas testovania sme sa dozvedeli aj niekoľko ďalších zaujímavostí. To, že arašidy nie sú orechy, ale strukovina, je známa vec. Prekvapilo nás však, že sa rôzne druhy líšia svojim… viac
-
Test plnených pernikov 2024
18.3.2024
Testom plnených perníkov sme sa pustili do novej disciplíny. Prvýkrát sa totiž potravinový test neobjaví v časopise, ale iba na našom webe. Dôvod je jednoduchý, chceli sme pred Veľkou nocou rýchlo otestovať sezónne výrobky a toto je jediná cesta, ako dokážeme všetko stihnúť včas. Vybrali sme si perníky s ovocnou… viac
-
Test quinoy 2024
29.2.2024 | Publikované v časopise 3/2024
Popri bežných potravinách sa snažíme zaoberať aj modernými trendmi a jednému z nich patrí aj nasledujúci text. Z aktuálnej ponuky „superpotravín“ sme si vybrali quinou. Hoci ide o jednu z najstarších plodín na svete, Európa ju objavila len nedávno. Pripisuje sa jej veľa výhod, predovšetkým vysoký obsah bielkovín a… viac
-
Test obsahu lepku v bezlepkových potravinách 2024
1.2.2024 | Publikované v časopise 2/2024
Keď kupujeme bezlepkové potraviny, spoliehame sa na to, že v nich lepok skutočne chýba. Aby bola dôvera podložená faktami, urobili sme jednoduchý test obsahu lepku. Na kontrolu sme poslali 29 výrobkov obsahujúcich náhrady múky, sušienky a kukuričné chlebíčky. Väčšinou vyhoveli. Ukázalo sa však, že pokiaľ sa etiketa… viac
-
Test tavených syrov 2024
1.2.2024 | Publikované v časopise 2/2024
Téma tavených syrov sa na stránky nášho časopisu vracia presne po 11 rokoch. V roku 2013 sme sa testovaním pokúsili vyvrátiť niektoré mýty s nimi spojené. Rovnakú úlohu by sme si mohli dať aj tento rok. Niektoré pochybnosti týkajúce sa tavených syrov totiž stále pretrvávajú. Do laboratória sme poslali 23 vzoriek,… viac
-
Test zrnkovej kávy 2024
29.12.2023 | Publikované v časopise 1/2024
Seriál kávových testov z posledných rokov sa dočkal ďalšieho pokračovania. Po instantnej, bezkofeínovej a káve z kapsulí sa tentoraz podáva zrnková. Konkrétne sme sa do obchodov vydali nakupovať zrnkovú kávu určenú na prípravu espressa. Ako obvykle nás zaujímali žiaduce aj nežiaduce látky a lahodnosť nápoja.… viac
-
Test mrazených rýb 2023
30.11.2023 | Publikované v časopise 12/2023
Blíži sa obdobie zvýšeného záujmu o ryby, preto prinášame ďalšie dieliky do informačnej mozaiky správneho výberu. Hlavnou témou tohtoročného testu je nežiaduca chémia. Konkrétne nás zaujímalo, ako sú morské ryby zaťažené škodlivými, takzvanými večnými fluórovanými zlúčeninami PFAS. Kvôli väčšej zaujímavosť sme… viac
-
Test slnečnicového oleja 2023
2.11.2023 | Publikované v časopise 11/2023
O slnečnicovom oleji sa môžeme dočítať, že nie je vhodný na vyprážanie. Túto zažitú pravdu začali v posledných rokoch nahlodávať nové odrody slnečníc produkujúce olej pozmeneného zloženia. Sme radi, že vám môžeme v nasledujúcom teste niekoľko takýchto olejov predstaviť a porovnať ich s produktmi z tradičných… viac
-
Test sušených jabĺk 2023
27.9.2023 | Publikované v časopise 10/2023
Sušenie je šetrným a praktickým spôsobom uchovania potravín na neskoršiu konzumáciu. V súčasnosti síce máme prísun čerstvého ovocia prakticky celý rok, sušené varianty majú však aj tak svojich priaznivcov. V aktuálnom teste sme sa zamerali na kvalitu a bezchybnosť 11 vzoriek balených krížaliek. Ochutnávka ukázala… viac
-
Test proteínových mliečnych výrobkov 2023
31.8.2023 | Publikované v časopise 9/2023
Možno ste si všimli, že sa v posledných rokoch popri bežných jogurtoch alebo pudingoch objavujú podobné výrobky sľubujúce vysoký obsah proteínu čiže bielkovín. V laboratóriu sme nechali preveriť šestnásť jogurtov, skyrov a dezertov. Každá z kategórií vyniká niečím iným a každý si môže vybrať, čo mu najlepšie… viac