Mlieko a mliečne výrobky
Najnovšie články
-
Test masiel 2017
2.11.2017 | Články s testy | Publikované v časopise 11/2017
Nebudeme zastierať, že nás k tomuto testu priviedla aktuálna situácia na trhu. Pôvodne s ním náš tohtoročný testovací „cestovný poriadok“ nepočítal, no rýchly nárast ceny masla naše plány zmenil. Celkovo sa do testu dostalo 20 masiel, pričom 18 vzoriek sme vzali z našich regálov a… viac
-
Test balkánskych syrov 2017
6.6.2017 | Články s testy | Publikované v časopise 6/2017
Ako vylepšiť zeleninový šalát? Skúste pridať balkánsky syr. A aby ste boli s výsledkom spokojní, poradíme, ktorý balkán vybrať. V kamenných aj internetových obchodoch sme nakúpili celkovo 15 vzoriek syrov. Všetky sme nechali dôkladne zanalyzovať, ochutnať a našli ich najväčšie slabiny.… viac
-
Test gréckych jogurtov 2017
30.3.2017 | Články s testy | Publikované v časopise 4/2017
Po necelých štyroch rokoch sa opäť venujeme jogurtom. Teraz sme si vybrali špeciálnu kategóriu - neochutené grécke jogurty, pre ktoré sa začiatkom júla významne zmenia legislatívne pravidlá. Poslali sme do laboratória 12 vzoriek, aby sme sa pozreli na ich kvalitu a zároveň… viac
-
Rastlinné náhrady mlieka
2.3.2017 | Ostatní | Publikované v časopise 3/2017
Časy, kedy boli škatule s rastlinnými náhradami mlieka výsadou čudákov, sú dávno preč. Dnes je na trhu veľa druhov týchto výrobkov v mnohých variantoch a od najrôznejších výrobcov. Niektoré obchodné reťazce ich predávajú aj pod vlastnými značkami. Bežne ich nazývame „rastlinné… viac
-
Bio má zelenú
2.2.2017 | Ostatní | Publikované v časopise 2/2017
Slovo biopotravina je pre mnohých zákazníkov synonymom jedla najvyššej kvality. Jeho význam je však oveľa širší. Skrýva v sebe predovšetkým udržateľné hospodárenie, ktoré rešpektuje životné prostredie. To sa nezaobíde bez pravidiel, zákazov, ani bez dôkladnej kontroly. viac
-
Nové potravinářské předpisy
2.2.2017 | Ostatní | Publikované v časopise 2/2017
Dříve, než přišel konec roku 2016, vyšla ve sbírce zákonů trojice nových potravinářských vyhlášek. Jedna upřesňuje označení na obalech a dvě zbylé nově upravují mléčné výrobky a koření. Zavádí se v nich řada změn, které se promítnou i do složení některých potravin. viac
-
Test masiel 2016
31.12.2015 | Články s testy | Publikované v časopise 1/2016
Česi majú maslo radi, inak sa stabilná spotreba päť kilogramov na osobu za rok nedá vysvetliť. Asi je to tým, že česká kuchyňa sa nikdy masla nebála a mnohí sa dnes radi k tradícií vracajú. Svetložlté voňavé kocky majú na českých stoloch stabilné miesto, preto sme sa rozhodli zistiť, aká je… viac
-
Test mlieka 2014
27.2.2014 | Články s testy | Publikované v časopise 3/2014
Učebnice tvrdia, že mlieko je zdrojom vápnika pre naše zuby a kosti. Náš test ukázal, že to tak skutočne je. Liter každého nami testovaného mlieka obsahoval dosť vápnika na to, aby sa ním pokryla odporúčaná dávka pre jednu osobu na jeden a pol dňa. Všetky mlieka tiež mali náležitý obsah … viac