Pôvodný názov týchto smotanových nátierok znel nátierkové maslo, lenže od skutočného masla sa veľmi líšilo. Požiadavky na zloženie smotanové nátierky v Českej republike ukladá vyhláška 397/2016 Zb. Podľa nej ide o výrobok z kyslej smotany, s prídavkom sušeného mlieka s možnosťou obohatenia sušenou srvátkou alebo sušeným cmarom, s obsahom medzi 31 % až 36 % mliečneho tuku a najmenej 42 % sušiny. Na Slovensku podobne presný predpis chýba. Tučnosť konkrétneho výrobku je vždy uvedená na obale ako súčasť výživových tabuliek, prípadne môže byť spomenutá špeciálnym textom spolu s obsahom sušiny.
Odlišnosti medzi maslom a smotanovou nátierkou nie sú len v tučnosti a obsahu sušiny, ale aj v senzorických vlastnostiach. Výroba nátierky je totiž založená na fermentácii zmesi smotany a sušeného mlieka (prípadne srvátky). Výsledkom je zrazenina mliečnej bielkoviny a tuku, ktorá svojím vzhľadom a konzistenciou pripomína oveľa viac výrobky z čerstvých syrov (napríklad žervé). Fermentácia počas výroby stojí za typickou kyslastou chuťou a smotanová nátierka sa od masla líši aj vyššou slanosťou.
Smotanové nátierky sa ponúkajú v neochutených aj ochutených variantoch. Pri výbere ochuteného nátierkového masla odporúčame okrem obsahu tuku sledovať aj množstvo soli v zložení a skontrolovať aj percentuálny podiel hlavnej dochucujúcej ingrediencie. Smotanové nátierky obvykle neobsahujú prídavné látky. Jedinou výnimkou je škrob, ktorý je ako stabilizátor základnou súčasťou všetkých receptúr. Jeho funkciou je zabrániť prílišnému uvoľňovaniu srvátky.
Pri porovnaní s maslom ponúka o trochu dlhšiu trvanlivosť. Musíme však dodať, že to platí iba pre výrobky v originálnom uzavretom obale. Po otvorení je potrebné smotanovú nátierku spotrebovať skôr.