Ako sa testovalo

Ako sa hodnotilo

Podiel skupiny skúšok na celkovom hodnotení.

  • senzorické hodnotenie: 40 %
  • celistvosť a spracovanie: 10 %
  • nežiaduce látky: 20 %
  • mikrobiologie: 10 %
  • mikrobiológia: 5 %
  • deklarácia: 15 %

Senzorické hodnotenie

Päť odborníkov známkovalo vzhľad kreviet (pred aj po tepelnej úprave, respektíve pred aj po rozmrazení), vôňu, chuť, pocit v ústach a textúru. Každú krevetu kontrolovali niekoľkokrát a všímali si prípadné chyby. Testovalo sa podľa nemeckej normy L 00.90-22:2017 ASU.

Celistvosť a spracovanie

Zisťovalo sa, či sú krevety rovnakej veľkosti a aký je podiel zvyškov pancierov a viditeľných čriev čiže žiliek. Celistvosť kreviet sa určila podľa počtu úlomkov rozmrazených kreviet v pomere k celkovému počtu.

Nežiaduce látky

Analýza sa zameriavala napríklad na ťažké kovy (olovo, kadmium a ortuť), na zvyšky veterinárnych liečiv ako napríklad chloramfenikol, metabolity nitrofurány a tetracyklíny, alebo trifenylmetánové farbivá. Zisťovali sa aj minerálne oleje, chlorečnany a chloristan.

Mikrobiológia

Hľadal sa rad patogénov, konkrétne Escherichia Coli, Listeria monocytogenes, enterobaktérie, koaguláza pozitívne stafylokoky, Salmonella, Pseudomonas, Vibrio, Shigella, kvasinky a plesne. Používali sa nasledujúce metódy:

Celkový počet kolónií − ISO 4833-2:2014.

Escherichia coli − L 00.00 − 132/1:2021 ASU.

Listeria monocytogenes − ASU L 00:00 − 22:2018.

Enterobacteriaceae − ASU L 00.00 − 133/2:2019.

Koaguláza-pozitívne stafylokoky − ASU L 00.00-55:2019.

Salmonella − ASU L 00:00 − 20:2021.

Pseudomonas − L 06.00 − 43:2011 ASU.

Obal

Traja odborníci skúšali otváranie a zatváranie balenia. Hodnotili jednoduchosť vybratia kreviet a všímali si pokyny na likvidáciu.

Deklarácia

Posudzovalo sa, či informácie uvedené na obaloch zodpovedajú zákonu, sú správne a úplné. Robila sa aj kontrola uvedených nutričných informácií, pokynov na skladovanie a prípravu.

Prihlásiť