V období, keď ceny masla vytrvalo rastú, mnoho spotrebiteľov hľadá lacnejšiu alternatívu. Jednou z nich sa zaoberá aktuálny nezávislý laboratórny test tradičného nátierkového, ktorému možno ešte stále veľa spotrebiteľov hovorí nátierkové maslo.
Do laboratória sme tentoraz poslali 15 výrobkov reprezentujúcich jednak klasické neochutené smotanové nátierky a tiež nátierky s pažítkou. V našom výbere nechýbali obľúbené značky, ako napríklad Olma, Madeta či Choceňská mlékarna. Pozornosť sme však venovali aj privátnym značkám obchodných reťazcov Billa, Kaufland, Lidl, Penny a Rohlík. Akreditované laboratórne analýzy overovali, ako výrobcovia dodržujú predpísané pravidlá na minimálny obsah tuku a sušiny. Okrem toho, všetky výrobky prešli senzorickým hodnotením, meraním obsahu soli a mikrobiologickými skúškami. Len takto možno objektívne spoznať najlepšie smotanové nátierky.
Čisté, chutné, ale občas majú problémy s tukom
Najmenej náročnou výzvou boli mikrobiologické skúšky. Márne pátranie po nežiaducich koliformných baktériách a plesniach nepochybne potvrdili, že výroba tradičného nátierkového sa robí bezchybne z hygienického hľadiska. Celkovo hladko tradičná nátierková prekĺzla aj senzorickým hodnotením. Komisia skúmajúca chuť, vôňu, vzhľad a konzistenciu výrobkov zaznamenala významnejší nedostatok iba v jedinej vzorke.
Najväčšie problémy odhalili v laboratóriu pri meraní obsahu tuku. Vyhláška 397/2016 Zb. pre tradičnú nátierkovú predpisuje minimálne 31 % obsah mliečneho tuku. Túto požiadavku jedna zo vzoriek nedodržala, a preto kvôli príliš nízkemu obsahu tuku v našom teste úplne prepadla. Dobrou správou z tejto skúšky však bolo, že všetky výrobky obsahovali iba mliečny tuk a žiadny iný.