Ako hodnotíme
Podiel skupín skúšok na celkovom hodnotení:
- funkcia: 60 %
- ovládanie: 25 %
- konštrukcia a sprac.: 5 %
- hlučnosť: 5 %
- spotreba el. energie: 5 %
Limity hodnotenia
Celkové hodnotenie môže byť limitované výsledkom skúšky bezpečnosti a záťažového testu. V takom prípade nemusí celkové hodnotenie zodpovedať váženému priemeru čiastkových hodnotení.
Všeobecné podmienky testovania
Všetky skúšky sa uskutočnili v podmienkach simulujúcich použitie v domácnosti; zariadenia boli zapojené do siete s rovnakým napätím (230 V), testovalo sa pri izbovej teplote 20 °C (± 5 °C).
Mliečne výrobky sme skladovali pred začatím testovania v chladničke pri teplote 3 °C najmenej 24 hodín. Pri testovaní sme, v prípade potreby, používali vodu z vodovodu (vždy z rovnakého zdroja) s teplotou 15 °C.
Pri každej skúške sme vždy starostlivo zaznamenali podrobnosti o nastavení, zvolenej funkcii a použitom príslušenstve (nadstavce, výmenné disky, atď.).
V priebehu testovania sme sa vždy pridŕžali inštrukcií uvedených v manuáli − dodržiavali sme výrobcom stanovený maximálny čas prevádzky, odporúčaný rýchlostný stupeň, aj konkrétny program.
Funkcia
Cesto na koláč
Recept: 150 g múky, 150 g cukru, 150 g masla, 3 vajcia; pečenie 55 minút v rúre predhriatej na 170 °C
Hodnotenie: čas potrebný na rozmiešanie surovín, rovnomernosť (hladkosť) cesta, nárast objemu po upečení, konzistencia a štruktúra upečeného koláča
Chlebové cesto
Pri miesení cesta na chlieb sa riadime jednotným receptom, vždy však využijeme maximálnu kapacitu, ktorú výrobca pri príprave chlebového cesta uvádza. Chlieb pečieme z pol kila cesta − nehľadiac na to, s akým množstvom surovín sme pracovali.
Recept: 500 g múky, 10 g soli, 350 ml vody a 10 g čerstvého droždia − zo základného receptu vypočítame podľa stanovenej kapacity konečné množstvo použitých surovín.
Hodnotenie: čas potrebný na vymiesenie cesta, rovnomernosť (hladkosť) cesta, vyskočenie po upečení, konzistencia a štruktúra upečeného chleba
Cesto na palacinky
Recept na 1 liter cesta: 250 g múky, 500 ml čerstvého plnotučného mlieka, 200 g vajec (bez škrupín) a 6 g soli
Hodnotenie: čas potrebný na rozmiešanie surovín, jemnosť, penivosť a miera tekutosti cesta, prítomnosť usadenín
Šľahanie vaječných bielkov (snehu)
Recept: 5 vaječných bielkov
Hodnotenie: čas potrebný na ušľahanie, kvalita snehu a nárast objemu po ušľahaní
Šľahačka
Recept: 250 ml smotany na šľahanie
Hodnotenie: čas potrebný na ušľahanie, kvalita šľahačky a nárast objemu po ušľahaní, stabilita konzistencie a objemu po 24 hodinách v chladničke
Majonéza
Recept: 2 vaječné žĺtky, lyžička horčice, 200 ml oleja
Hodnotenie: čas potrebný na ušľahanie, stuhnutosť a rovnomernosť, stabilita stuhnutia po 24 hodinách v chladničke
Sekanie: orechy/bylinky/cibuľa
Recept: 200 g lieskových orechov/20 g koriandra alebo petržlenu/1 veľká rozštvrtená cibuľa
Hodnotenie: čas potrebný na nasekanie, jemnosť a rovnomernosť
Strúhanie: syr/mrkva
Recept: 150 g ementálu/150 g mrkvy
Hodnotenie: čas potrebný na nastrúhanie, množstvo nenastrúhaných kúskov, rovnomernosť nastrúhania, sila potrebná na nastrúhanie (iba pri mrkve)
Detská výživa
Recept: 200 g zemiakov, 200 g mrkvy, 200 g hovädzieho mäsa; k predvareným surovinám sa pridá také množstvo vody, aby sme docielili žiaducu konzistenciu.
Hodnotenie: čas potrebný na prípravu, rovnomernosť a jemnosť, prítomnosť kúskov mäsa, množstvo nerozmixovaných surovín
Smoothie (rôzne druhy)
Recept:
- Zelené: ½ hrušky, ½ pomaranča, ½ banánu, ½ stonky zeleru, 5 g petržlenu, 100 ml pomarančového džúsu a 50 ml grepového džúsu
- Miešané: 1 pomaranč, 2 jablká, 2 mrkvy, 100 ml bieleho jogurtu a 100 ml mlieka
- Ľadové ovocné: 150 g mrazeného banánu, 50 g mrazených čučoriedok a 50 ml vody; 15 minút pred prípravou vyberieme ovocie z mrazničky a necháme trošku „zmäknúť“.
Hodnotenie: čas potrebný na rozmixovanie, rovnomernosť a jemnosť konzistencie, prítomnosť nerozmixovaných kúskov
Džús: pomarančový/jablkový
Recept: 5 pomarančov rozkrojených na polovice/5 jabĺk rozkrojených na polovicu
Hodnotenie: čas potrebný na odšťavenie, jemnosť, penivosť, prítomnosť dužiny, prítomnosť usadenín (10 minút po odšťavení), senzorická skúška
Krájanie zemiakov
Recept: 200 g zemiakov (krájanie každého zemiaka zvlášť)
Hodnotenie: čas potrebný na krájanie, rovnomernosť, množstvo nenakrájaných kúskov
Sekanie ľadu
Recept: 10 kociek ľadu
Hodnotenie: čas potrebný na prípravu, rovnomernosť, jemnosť, konzistencia
Hranolčeky
Recept: 200 g zemiakov
Hodnotenie: čas potrebný na nakrájanie hranolčekov, rovnomernosť
Ovládanie
V rámci skúšky ovládania traja laboratórni pracovníci posudzovali zrozumiteľnosť a kompletnosť návodu na použitie, zrozumiteľnosť ovládacích prvkov, jednoduchosť zostavenia a programovania, nalievanie (plnenie) a vylievanie (vyprázdňovanie), možnosť vizuálnej kontroly v priebehu procesu výroby, stabilitu prístroja, čistenie, uskladnenie a komfort pri používaní pravou aj ľavou rukou.
Konštrukcia a spracovanie
Hodnotili sme celkové spracovanie prístroja, pevnosť konštrukcie, starostlivé nasadenie jednotlivých dielov, vyhotovenie ovládacích prvkov alebo použitý materiál (plast, kov). Posudzovali sme aj odolnosť značenia alebo farby.
Hlučnosť
Pri všetkých kuchynských robotoch sa hlučnosť merala pri niekoľkých rýchlostných stupňoch zo vzdialenosti pol metra. V tabuľke uvádzame hodnotenie za najvyššiu nameranú hodnotu. Hlučnosť subjektívne posudzovali aj traja laboratórni experti. Celkové hodnotenie za hlučnosť pozostáva z kombinácie výsledkov oboch týchto čiastkových známok.
Spotreba energie
Merali sme spotrebu energie v stave stand-by, čiže pohotovostnom režime.
Záťažová skúška
Test odolnosti motora prístroja. Každý model absolvoval skúšku miesenia a šľahania.
Miesenie sa robilo s chlebovým cestom (vždy max. kapacita modelu) pri nízkej rýchlosti, 3 dní celkovo 90 cyklov (1 cyklus sa skladal z 11 minút akcie, potom 1 minúta pauza; po 10 cykloch hodina pauza a nové cesto, za deň prebehlo 30 cyklov ).
Šľahanie sa uskutočňovalo 2 dni so zmesou pilín a vody (v pomere 1:2) pri vysokej rýchlosti, celkovo 120 cyklov (1 cyklus sa skladal z 5 minút akcie, potom 1 minúta pauza; po 20 cykloch hodina pauza, za deň prebehlo 60 cyklov) .
Bezpečnosť
Okrem kontroly prítomnosti výstražných symbolov sme do testu zahrnuli aj hodnotenie takzvanej elektrickej bezpečnosti spojenej s používaním elektrického prúdu (izolácia a kontinuita elektrického pripojenia).
Text „Ako testujeme“ zobrazuje najnovší testovací program. „Ako testujeme“ výrobkov testovaných podľa starších testovacích programov nájdete pri príslušnom článku s testom.