Test toastového chleba 2023

Sdílejte

Publikované v časopise 1/2023

Snáď každý majiteľ sendvičovača sa rozhodol kúpiť si z času na čas sendvičový chlieb. Bez neho totiž svoj prístroj nemôže dokonale využiť. O kvalite sendvičovačov sme referovali už veľakrát, na pečivo pre ne došlo teraz. Aby sme vám dali čo najviac informácií, otestovali sme všetky bežné typy toastových chlebov: svetlé, maslové a celozrnné. Vcelku sa im nedá príliš veľa vytýkať, ale narazili sme na zaujímavú záhadu.

Oplatí sa priplatiť za celozrnný alebo maslový toastový chlieb? Nielen to sa dozviete v našom teste hriankových chlebov. Tému sme poňali skutočne zoširoka. Do nezávislého laboratória sme totiž poslali celkovo 29 výrobkov zastupujúcich tri najbežnejšie druhy toastového chleba: svetlé, maslové a tmavé. Testovací program v nich skúmal výživové hodnoty, chuť, výskyt plesní a prítomnosť konzervantov.

Hľadá sa dobrý chlieb

Najväčší dôraz sme pri celkovej známke kládli na výsledky senzorického hodnotenia. To pre nás zaistilo 12 vyškolených posudzovateľov, ktorí pri chleboch v surovom stave kontrolovali najmenej 15 parametrov. Najmenej preto, že pri maslových a tmavých výrobkoch k nim pribudol ešte jeden navyše. Všeobecne si komisia všímala konzistenciu, chuť, vôňu aj prípadné nedostatky. Pri tmavých a maslových chleboch hodnotiacich navyše zaujímala aj horkosť, respektíve intenzita maslovej chuti. Okrem tohto posúdenia, sledovali  sme pri senzorickej analýze, či balenie toastových chlebov obsahuje konček, alebo nie. Môžeme prezradiť, že sme na okrajové plátky narazili iba pri jedinej značke.

Významným blokom analýz bolo aj meranie obsahu živín. Zaujímali nás tri: tuk, vláknina a soľ. Laboratórne výsledky ukázali, že toastový chlieb je v porovnaní s bežným o trochu výdatnejší. Býva najmä tučnejší. Rovnako sa potvrdilo, že tmavé hriankové chleby, najmä tie celozrnné, obsahujú vyšší podiel vlákniny v porovnaní so svetlými.

Z pece vychádza čistý

Možno najzaujímavejšie výsledky prinieslo mikrobiologické vyšetrenie sledujúce prítomnosť koliformných baktérií a plesní. V žiadnom z testovaných chlebov sa totiž žiadne baktérie ani plesne nenašli. Za plesnivením pečiva preto nie sú plesne, ktoré by boli prítomné priamo v ňom, ale zrejme plesňové spóry bežne poletujúce vo vzduchu a uväznené v obale spolu s pečivom.

Niektoré hriankové chleby deklarovali prídavok chemických konzervačných látok. V laboratóriu sme nechali overiť, či výrobcovia konzervanty dávkujú v súlade s predpismi a či ich poctivo priznávajú. Ani táto skúška, našťastie, neodhalila žiadne prehrešky.


světlé toustové chleby (porovnat)

tmavé toustové chleby (porovnat)

máslové toustové chleby (porovnat)

Databáze testovaných výrobků

Toastové chleby (29 výrobků)
poslední aktualizace: 30.12.2022


Prihlásiť