Hrozienka patria k najbežnejším druhom sušeného ovocia. Vybrať tie najkvalitnejšie, vám pomôže náš nezávislý test hrozienok. Do laboratória sme poslali 14 vzoriek hrozienok rôznych druhov aj rozdielneho pôvodu. Mohli sme tak, okrem iného, porovnať kvalitu hrozienok z ekologickej aj bežnej produkcie.
Chuťou väčšinou nesklamú
Dobré hrozienka sa dajú rozlíšiť celkom jednoducho tým, ako vyzerajú a chutia. Senzorické hodnotenie malo preto veľkú váhu aj v našom teste. Komisia sa zamerala na chuť aj na konzistenciu. Zaujímala sa o akékoľvek nedostatky, cudzie príchuti aj známky presušenia. Väčšina výrobkov dokázala vyhovieť prísnym požiadavkám, objavilo sa však aj niekoľko problémov. Napríklad s prílišným vysušením.
Laboratórium sa však zaujímalo aj o ďalšie akostné znaky, akými sú obsah vody či prítomnosť nečistôt. V tomto ohľade nás hrozienka nesklamali.
Pesticídový kokteil radšej nie
Dôležitou súčasťou testu boli aj skúšky pátrajúce po nežiaducej chémii. Jednak sme nechali preveriť, či sa hrozienka nestretávajú s nebezpečnými mykotoxínmi a zaujímalo nás aj to, ako sú na tom so zvyškami pesticídov. Jedovatých produktov plesní sa obávať nemusíte, s pesticídmi je to však zložitejšie. Pri niekoľkých vzorkách nás nepríjemne prekvapili veľmi vysoké počty naraz nájdených látok. Rovnako nás nepotešili niektoré bioprodukty, v ktorých sa našli aj stopy pesticídov.
Záver testu patril mikrobiologickému vyšetreniu. Zisťovali sme, či sa v hrozienkach ukrývajú plesne a roztoče.