Ako vybrať jerky

Obsah aprílového dTestu

Aktuální číslo časopisu dTest 4/2024 Obsah aprílového dTestu

Sdílejte

Aktualizováno: 31.10.2022

Jerky alebo sušené ochutené mäso má slúžiť predovšetkým ako skladný, ľahko prenosný zdroj bielkovín. Obľubu preto nachádzajú najmä medzi turistami a športovcami všeobecne. Obsah bielkovín je jedným z hlavných údajov, ktorým by sa pri výbere mala venovať pozornosť. Nájdete ich ľahko ako súčasť tabuľky výživových hodnôt. Obsah bielkovín môže dosahovať až 60 % a čím viac ich výrobok sľubuje, tým lepšie.

V nutričnej tabuľke si potom všímajte aj obsah soli. Jerky sa vyrábajú tak, že sa mäso marinuje a potom vysuší. Počas sušenia sa asi 2,5-krát zníži jeho hmotnosť. Vysušenie zároveň skoncentruje všetky zložky mäsa vrátane soli. V 100 g jerky preto môžete počítať asi so 4,5 g soli, čo predstavuje 75 % odporúčanej dennej dávky soli pre dospelých. Odporúčame preto vyberať menej slané výrobky, prípadne jesť jerky po menších porciách.

Dôležitým parametrom kvality je, samozrejme, aj celkové zloženie. Pri výbere sa oplatí sledovať obsah mäsa vo výrobku a uprednostňovať tie viac mäsové. Pripomíname, že pri tomto type mäsových výrobkov sa obsah mäsa uvádza ako množstvo použité na výrobu 100 g hotového produktu. Zloženie jerky môže byť veľmi rôznorodé. Na trhu nájdeme výrobky obsahujúce iba mäso a soľ, popri nich však existujú aj tie s mnohými ďalšími ochucovacími ingredienciami. Všeobecne sa prikláňame k čo najjednoduchšiemu zloženiu. Na druhej strane náš test ukázal zaujímavú súvislosť: jarky deklarujúce v zložení použitie octu sa oveľa príjemnejšie žujú.

Napriek tomu, že sušené mäso na obaloch sľubuje pomerne dlhú trvanlivosť, odporúčame ho po otvorení obalu čo najskôr zjesť. Vysušené mäso totiž ľahko absorbuje vzdušnú vlhkosť, čo znižuje jeho odolnosť proti plesniam a kazeniu všeobecne.

Databáze testovaných výrobků

Hovädzie jerky (11 výrobků)
poslední aktualizace: 3.11.2022


Prihlásiť