Ako sa testovalo

Ako sa hodnotilo

Podiel skupiny skúšok na celkovom hodnotení.

  • funkcia: 50 %
  • ovládanie: 30 %
  • spotreba energie: 10 %
  • odolnosť: 10 %

Funkcia

Najdôležitejšia skupina skúšok robili kolegovia podľa štandardu DIN EN 12983-1:2020 (ktorého českým variantom je norma ČSN EN 12983-1 − Domáci riad určený pre sporáky, variče alebo varné platne). Väčšinu testov funkčnosti robili na klasickej elektrickej varnej platni, čas zohrievania merali aj na troch rôznych indukčných platniach.

V rámci skúšky času zahrievania v hrnci s priemerom 24 cm (prikrytom pokrievkou) zohrievali tri litre vody z teploty 20  C na 95 °C.

Známka za čas chladenia vychádza z času, ktorý uplynie, kým sa takmer vriaca voda v hrnci ochladí na 60 °C. Na zistenie distribúcie tepla na dne hrnca poslúžil bežný práškový cukor. Sledovali, akou rýchlosťou a v ktorých miestach začal cukor karamelizovať. Merali aj teplotný rozdiel medzi bodom topenia práškového cukru (190 °C) a najrozpálenejším miestom na dne hrnca.

Rovnosť dna (a prípadne odolnosť pred teplotným šokom) testovali metódami uvedenými v norme DIN 44904:1989. Skúšku robili niekoľkokrát − na úplne nových hrncov a po dvadsiatich vareniach s dnom rozohriatym na 200 °C a následnom vložení do vlažnej vody.

Vyššie spomínaná norma poslúžila aj ako inšpirácia na metodiku testovania tesnosti pokrievky. Priľnavosť poklopu k hrncu overovali 30 minút pri nižších a stredných teplotách ohrevu.

Ovládanie

Odborník si dôkladne prečítal návod na použitie a ohodnotil jeho úplnosť a zrozumiteľnosť. Všímal si tiež (ne)prítomnosť povinných označení, varovaní a ďalšie informácie. Meranie maximálnych teplôt na rukovätiach aj pokrievke a určenie potenciálnych rizík vzniku popálenín robil podľa normy DIN EN 12983-1:2020.

Päť amatérskych kuchárov a kuchárok s rôzne veľkými rukami hodnotili bežné používanie a jednoduchosť vylievania. Rovnaká skupina dobrovoľníkov skúšala hrnce skladať do seba a vložiť do úložných priestorov v kuchynskej linke.

Jednoduchosť čistenia testovali dvoma spôsobmi − ručným umývaním aj v umývačke.

Vplyv na spotrebu elektrickej energie

Merali objem spotrebovanej energie pri zahrievaní troch litrov vody v hrnci s priemerom 24 cm. Takisto ako pri skúške rýchlosti zahrievania sa voda zohrievala z 20 na 95 °C. Meralo sa opäť na elektrickej platničke aj na trojici indukčných varných platní.

Okrem energie potrebnej na zohriatie kontrolovali spotreba v priebehu polhodinového varenia pri nastavení na stredne vysokú teplotu.

Odolnosť

Odolnosť materiálu hrnca aj pokrievky známkovali po 125 umývacích cykloch v umývačke riadu. Zvolili program na intenzívne umývanie. Hodnotiaci si všímali prípadnú koróziu alebo zmenu sfarbenia. Spracovanie a odolnosť rukovätí testovali na základe normy DIN EN 12983-1:2020. Nezabúdalo ani na odolnosť proti vysokej teplote. Zohrievanie v rúre museli zvládnuť tak samotné hrnce (norma DIN EN 13834:2020), ako aj sklenené pokrievky (štandard DIN CEN/TS 12983-2:2005).

Prihlásiť