Ako ľahký zdroj bielkovín ich vyhľadávajú športovci aj turisti. Reč je o sušenom hovädzom mäse. U nás ide o relatívnu novinku, preto sme na zoznámenie pripravili test jerky.
Spoľahlivý zdroj bielkovín v nespoľahlivom obale
Jerky je ochutené hovädzie mäso, ktoré sa podľa sľubov na etiketách vysuší na tretinu pôvodnej hmotnosti. Vďaka tomu sa v mäse skoncentrujú dôležité živiny, a tak jerky obsahuje okolo 57 % bielkovín. V laboratóriu sme nechali overiť, či je to pravda. Neuspokojili sme sa však len so samotnými bielkovinami, ale nechali sme skontrolovať aj obsah mäsa. Rovnako môžeme prezradiť, že laboratórium v tomto ohľade našlo mnoho nedostatkov.
Príliš dobre sa jerky nedarilo ani pri meraní slanosti. Ukázalo sa totiž, že mnoho výrobkov obsahuje oveľa viac soli, než koľko avizujú ich etikety. Niektoré takmer dvojnásobne.
Dobré jerky sa dobre žuje
Zaujímavé výsledky prinieslo aj senzorické hodnotenie. Posudzovatelia sa zamerali na chuť a v prípade jerky hrala dôležitú úlohu aj konzistencia. Veľký dôraz sme kládli na príjemnosť žuvania a prijateľnú tuhosť. Rovnako sa ukázalo, že nie všetky výrobky majú očakávanú podobu sušených plátkov mäsa. V niekoľkých prípadoch sa totiž komisia stretla aj s výrobkami formovanými z pomletého hovädzieho.
Záver testu patril mikrobiologickým analýzam. Tie našťastie ukázali, že jerky netrápia žiadne problémy s nežiaducimi mikróbmi. V jednom prípade sa však prišlo na nedostatočné vysušenie mäsa.