Ako testujeme hovädzie jerky

Ako hodnotíme

Podiel skupiny skúšok na celkovom hodnotení.

  • obsah a kvalita mäsa: 30 %
  • senzorické hodnotenie: 30 %
  • obsah soli: 15 %
  • mikrobiolog. vyšetrenie: 5 %
  • prídavné látky: 15 %
  • obal a deklarácia: 5 %

Celkové hodnotenie bolo limitované nedostatočným dodržaním deklarovaného obsahu mäsa.

Pri skúškach obsahu mäsa a jeho kvality sme vypočítali obsah mäsa na základe zistených hodnôt celkovej bielkoviny, tuku, kolagénu, vlhkosti a popola. Ďalej sme vypočítali podiel čistej svalovej bielkoviny vo výrobku na základe obsahu aminokyseliny 3-metylhistidínu. Obsah 3-metylhistidínu sme stanovili kapilárnou izotachoforézou. Prítomnosť sójovej bielkoviny sme zistili pomocou biochemickej metódy s použitím ELISA Soya Assay Kit NEOGEN; r-Biopharm RIDASCREEN Fast Soya.

Senzorické hodnotenie celkového vzhľadu, príjemnosti vône, príjemnosti chuti, intenzity mäsovej chuti, intenzity slanej chuti a konzistencie (tvrdosť a žuvateľnosť) sa zúčastnilo 11 hodnotiacich. Parametre hodnotili s použitím školskej stupnice, nevyhovujúce znaky boli navyše opísané slovne.

Mikrobiologické skúšky zahŕňali vyšetrenie počtu plesní, vizuálnu mikroskopickú kontrolu ich výskytu, mikroskopické vyšetrenie prítomnosti roztočov a stanovenie aktivity vody. Počty plesní sme stanovili podľa ČSN ISO 21527-2 (560650), podmienky: DG18, 25 °C, 7 dní. Mikroskopické vyšetrenie povrchu na prítomnosť roztočov a plesní prebiehalo na 10 zorných poliach pri zväčšení 40×. Aktivitu vody sme stanovili pomocou aw metra.

Obsah soli sme vypočítali z obsahu sodíka zisteného po mineralizácii metódou atómovej absorpčnej spektrometrie. Ďalej sme mikroskopicky na 10 zorných poliach pri zväčšení 40× zisťovali výskyt kryštálov soli vo výrobku.

Skúšky prítomnosti prídavných látok zahŕňali stanovenie zvyškových dusitanov fotometricky podľa Griess-Ilosvay. Ochucovacie látky (glutamát sodný [MSG], inozín 5'-monofosfát disodný [IMP]a guanozín 5'-monofosfát disodný [GMP]) sme stanovili  metódou kapilárnej izotachoforézy s vodivostnou a UV detekciou.

V hodnotení obalu a deklarácie sme porovnávali zistené hodnoty obsahu mäsa, tuku, soli a bielkovín s hodnotami uvedenými na obale.

Prihlásiť