Šalátové zmesi sú balíčky čerstvej krájanej zeleniny, ktorých základ tvorí predovšetkým listová zelenina rôznych druhov. Často býva doplnená ďalšími zložkami, napríklad mrkvou, červenou repou alebo lístkami valeriány alebo rukoly. Vzorky na testovanie sme nakúpili tak ako bežní spotrebitelia v supermarketoch a obratom sme ich poslali do laboratória, kde ich čakala séria rôznorodých analýz.
(Ne)škodné mikróby
Najprv sme si posvietili na mikroorganizmy vyskytujúce sa v šalátoch. Mikrobiologický rozbor stanovil celkový počet všetkých prítomných mikróbov. Väčšinou ide o neškodné druhy, ktoré sú v zelenine prirodzené. Oproti tomu patogénne mikróby sú pre ľudí jedným z hlavných zdrojov problémov a ochorení z potravín. Nebezpečenstvo predstavujú predovšetkým pre deti a oslabených jedincov. Veľmi nás preto zaujímalo, či čerstvé balené šaláty skrývajú nejaké riziká. V druhom kroku sme preto pátrali špeciálne po nežiaducich baktériách Escherichia coli, Listeria monocytogenes a Salmonella.
Laboratórne testy pokračovali chemickou analýzou pesticídov, kde pátrali po 700 látkach používaných proti škodcom a chorobám rastlín. Kontrolovali sme, či prípadné zvyšky pesticídov nepresahujú zákonné limity.
Najlepšie šaláty podľa ochutnávky
V článku sa tiež dozviete, ako dopadli senzorické skúšky šalátových zmesí, rukoly a valeriány. V laboratóriu ich ochutnávala a posudzovala komisia 12 odborných hodnotiteľov, ktorí sledovali ich vzhľad, čerstvosť, čistotu, vôňu, chuť aj textúru.
Viac informácií a kompletné výsledky nájdete v aktuálnom teste.