Ako testujeme šalátové zmesi

Ako hodnotíme

Podiel skupiny skúšok na celkovom hodnotení.

  • mikrobiologický rozbor: 30 %
  • pesticídy: 25 %
  • senzorické hodnotenie: 35 %
  • obal a deklarácia: 10 %

Mikrobiologický rozbor

Skúška zahŕňala určenie počtu mikroorganizmov pomocou normovaných kultivačných metód:

  • stanovenie celkového počtu mikroorganizmov vykultivovaných pri 30 °C podľa ČSN EN ISO 4833-1;
  • preukaz a stanovenie počtu baktérií Escherichia coli podľa ČSN ISO 16649-2;
  • preukaz a stanovenie počtu baktérií Listeria monocytogenes podľa ČSN EN ISO 11290-1;
  • preukaz a stanovenie počtu baktérií rodu Salmonella podľa ČSN EN ISO 6579-1.

Pesticídy

Pri meraní obsahu zvyškov pesticídov sme robili pomocou plynovej a kvapalinovej chromatografie s hmotnostnou spektrometrickou detekciou skríning prítomnosti 700 rôznych pesticídnych látok relevantných pre čerstvú zeleninu.

Senzorické hodnotenie

Pri senzorických skúškach komisia 12 odborných hodnotiteľov sledovala pri šalátových zmesiach, rukole aj valeriáne parametre vzhľadu, čistoty, čerstvosti, vône, chuti či textúry (krehkosť, tvrdosť, šťavnatosť). Hodnotili intenzitu a príjemnosť žiaducich chutí a vôní aj prípadné pachute. Jednotlivé parametre známkovali ako v škole na stupnici od 1 do 5.

Obal a deklarácia

Posudzovali sme, či sú na obaloch uvedené všetky potrebné informácie, či sú prehľadné a čitateľné. Kontrolovali sme aj to, či sú obaly dostatočne priehľadné, aby spotrebitelia mali možnosť prezrieť si dôkladne obsah balenia a zhodnotiť jeho kvalitu.

Prihlásiť