Tiež ste občas bezradní pri výbere tvarohu? S orientáciou by vám mohol pomôcť náš test. Tvaroh je síce základná jednoduchá potravina, predáva sa však v niekoľkých podobách a pod rôznymi názvami. Aby sme si urobili jasno, v čom sa líši polotučný a tučný tvaroh, či aký je rozdiel medzi výrobkami balenými v papieri a v tégliku, poslali sme do laboratória 25 rôznych neochutených tvarohov, vrátane tých na strúhanie.
Jednoducho sa dali rozdeliť do troch hlavných skupín na tučné, polotučné a tvrdé. Pri všetkých troch sme sledovali dôležité parametre kvality: obsah sušiny a podiel tuku v sušine. Pri vyhodnotení sme museli brať ohľad na špecifiká jednotlivých kategórií tvarohu a nastaviť rôzne prísne kritériá. Napríklad tvrdý tvaroh bude mať vždy vyšší obsah sušiny ako mäkký polotučný. Okrem porovnania jednotlivých výrobkov medzi sebou, kontrolovali sme tiež, či tvarohy vyhovujú požiadavkám príslušných predpisov.
Tvaroh je predovšetkým zdrojom kvalitných mliečnych bielkovín. V našom teste preto nesmela chýbať ani skúška zisťujúca ich množstvo. Aj v tomto ohľade sa medzi jednotlivými typmi výrobkov objavili výrazné rozdiely. Samozrejmou súčasťou programu bolo aj senzorické hodnotenie a mikrobiologické skúšky kontrolujúce zdravotnú neškodnosť tvarohu. Okrem prehľadu o úrovni hygieny pri výrobe, ukázali nám počty nájdených mikróbov aj to, aký typ balenia je z hľadiska čistoty tvarohu najvýhodnejší.